Politiek ziet Thuiswinkel.org als verbinder ketensamenwerking herbruikbare verpakkingen

Categorie
Gepubliceerd op: 20 april 2023
Bijgewerkt op: 20 april 2023
Geschreven door
Herbruikbare verpakking

Afgelopen week reageerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schriftelijk op de motie van Kamerlid Eva van Esch (PvdD) over het terugdringen van verzendmaterialen van e-commerceverpakkingen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen is “verheugd te constateren dat de e-commercesector zelf stappen zet die in lijn zijn met de koers uit de Europese verpakkingsverordening en zal de inzet van de sector vanuit de doelen in het Nationaal Plan Circulaire Economie (NPCE) volgen.” Heijnen noemt Thuiswinkel.org en ziet onze inzet voor samenwerking in de keten richting herbruikbare verpakkingen.

Het spreekt Thuiswinkel.org aan dat het belang van het brancheverduurzamingsplan circulair verpakken wordt benadrukt en de staatssecretaris Thuiswinkel.org erkent als aanjager om partijen en schakels uit de keten te helpen om samen de keten te veranderen naar circulariteit.

Verzendmaterialen en ketensamenwerking

De beantwoording ziet op twee onderdelen: verzendmaterialen en samenwerking in de keten. Eerst gaat de staatssecretaris in op urgente punten uit de Europese verpakkingsverordening voor de e-commercesector. Eerder al bespraken we deze verordening, inclusief specifieke eisen voor onze sector. Vervolgens constateert ze op basis van gesprekken met, bijeenkomsten van en andere initiatieven vanuit de sector, dat de branche de noodzaak van verduurzaming van verpakkingen voor haar eigen toekomstbestendigheid deelt.

Vervolgens wordt het belang van het brancheverduurzamingsplan circulair verpakken onderstreept, met keuze voor een gefaseerde aanpak in de periode van 2023-2025. Expliciet wordt Thuiswinkel.org uitgelicht als aanjager om "partijen en schakels uit de keten te helpen om samen de keten te veranderen naar circulariteit", aldus de staatssecretaris. Thuiswinkel.org heeft een project opgezet om met verschillende partijen te kijken naar de mogelijkheden van herbruikbare verpakkingen. De eerste sessie heeft inmiddels plaatsgevonden en is hier terug te lezen. Op dit moment zijn we in gesprek met het Versnellingshuis Nederland circulair! om een zogenaamd Moonshotproject te starten.

Motie van Esch

De motie van Esch stelt: ‘Wacht niet op Europese richtlijnen, maar doe zelf alvast zoveel mogelijk om de grote hoeveelheid onnodige verzendmaterialen terug te dringen en zoveel mogelijk in te zetten op herbruikbare verzendmaterialen”. Eerder, in het commissiedebat circulaire economie op 8 november 2022, reageerde de staatssecretaris kort op de motie. De volledige beantwoording op deze motie door het ministerie van infrastructuur en waterstaat is hier te lezen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp