Oordeel van de rechter: Leen Bakker hoeft hoogslaper niet te leveren

Categorie
Gepubliceerd op: 16 oktober 2017
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Geschreven door
Juridisch Hamer 800 X 400

In het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juli 2017 werden er bij  Leen Bakker zo’n 47.000 bestellingen geplaatst met in totaal 60.928 hoogslapersets. In plaats van de reguliere prijzen van zo'n €300 tot €500, werden de hoogslapersets in dat weekend met hoge kortingen aangeboden voor slechts €24,00 en € 85,34.

Technische fout

Via fora en social media verspreidde het nieuws dat Leen Bakker een hoogslaper voor slechts €24 aanbood zich razendsnel. Leen Bakker, die in 24 uur meer bestellingen van deze hoogslapers had dan normaal in een jaar, besefte al gauw dat er sprake was een fout op de webshop en haalde de aanbieding van de webshop. Vanaf die zondag (30 juli) konden de hoogslapersets niet meer worden besteld. De prijs bleek verkeerd te worden weergegeven door een foute verwerking van het computersysteem. Daardoor werden de hoogslapersets per ongeluk aangeboden tegen alleen de prijs van het matras. 

Communicatie vanuit Leen Bakker

Leen Bakker heeft vanzelfsprekend direct haar klanten laten weten dat ze een fout hadden gemaakt. Ze hadden nooit de bedoeling om de hoogslapers voor deze prijs te verkopen. Uit coulance boden ze de klanten die de hoogslapers hadden besteld nog wel een korting aan van 40% korting op alle hoog-, halfhoog of middenslapers.

Oordeel van de rechter

De rechter heeft op maandag 2 oktober geoordeeld dat Leen Bakker in haar recht stond. Leen Bakker had niet de wil om de hoogslapers voor deze prijs te verkopen. Er is daardoor geen koopovereenkomst tot stand gekomen en Leen Bakker hoeft de hoogslapers niet te leveren.

Sprake van een kennelijke vergissing

Volgens de rechter hadden klanten die de hoogslapers bestelden, moeten begrijpen dat het om een prijsfout ging. De klanten hadden de prijs in twijfel kunnen trekken, mede vanwege de kwaliteit van het bed en het merk. Bovendien was het verschil tussen de getoonde prijs van dat moment (€24,00 of € 85,34) erg groot met die van de doorgestreepte oude prijs (€ 319,00, € 479,00 en € 499,00). Er was geen enkele aanwijzing te vinden dat het om een bijzondere aanbieding zou gaan.  

De consument had op het moment van het zien van deze prijzen, onderzoek moeten verrichtten of deze prijs wel klopte. Zij hadden gemakkelijk contact op kunnen nemen met de klantenservice van Leen Bakker om te checken of de prijs wel klopte of op internet kunnen zoeken. Zo hadden de consumenten op eenvoudige wijze kunnen zien of horen dat de prijs die Leen Bakker op de webshop hanteerde voor de hoogslapersets niet juist kón zijn. In deze zaak is niet gebleken dat consumenten navraag bij Leen Bakker hebben gedaan.

Oordeel Thuiswinkel.org

Wij zijn van oordeel dat deze uitspraak van de rechter over de hoogslaperaffaire van Leen Bakker belangrijk is voor een gezond e-commercelandschap. Als een webshop, ondanks een overduidelijke per ongeluk gemaakte prijsfout, toch moet leveren kan dit leiden tot veel faillissementen. Als Leen Bakker wel had moeten leveren, was dit een verliespost van zo’n €9.000.000 geweest.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp