Nieuwe Ecodesign-verordening officieel gepubliceerd

Categorie
Gepubliceerd op: 4 juli 2024
Bijgewerkt op: 4 juli 2024
Duurzaamheid In Het Nieuws

Op 28 juni is de Verordening Ecodesign for Sustainable Products gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie. De verordening introduceert nieuwe definities in de Europese wetgeving zoals refurbishment en remanufacturing. Ook introduceert het kaders voor een digitaal productpaspoort en verbiedt het onverkochte goederen te vernietigen. De geleidelijke invoering van de verordening brengt nieuwe verplichtingen en verboden voor webshops met zich mee in de komende jaren. Bekijk hier de officiële publicatie.

De Ecodesign-verordening stelt regelgevende kaders en de prioritering van productgroepen vast voor de komende jaren. Op 19 april 2025 wordt meer bekend over de prioritaire productgroepen die moeten voldoen aan de nieuwe ecodesign-eisen. En op 19 juli 2025 wordt meer bekend over het format van weggegooide producten, evenals de uitzonderingen op het verbod op vernietiging van onverkochte consumentengoederen. Het verbod op de vernietiging van onverkochte consumentengoederen die in bijlage VII van de verordening is vermeld, gaat in op 19 juli 2026 en vanaf 19 juli 2030 voor het MKB.

Thuiswinkel.org blij met nieuwe wetgeving

Thuiswinkel.org ondersteunt het doel van de wetgeving om tot duurzamere consumptiegoederen te komen die langer meegaan en beter gerepareerd kunnen worden. Voor een goede uitwerking vragen wij aandacht voor product specifieke uitdagingen. Tot volle tevredenheid zien we dat in de ESPR de uitwerking per productgroep bepaald wordt, want er zijn andere eisen per product. Het is van belang dat alle belanghebbende betrokken worden bij de uitwerking van de gedelegeerde handelingen. Dit komt de uitvoerbaarheid en werkbaarheid van de verordening ten goede. Meer over de impact van Ecodesign op onze sector en de positie van Thuiswinkel.org? Lees meer in onze wetgevingsagenda.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Wouter van der Laan
Wouter 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp