€ 681 miljoen aan cross-border bestedingen in Q1

Gepubliceerd op: 22 juli 2020
Bijgewerkt op: 22 juli 2020
Internationaal Aardbol In Gras 800X400

Nederlanders besteden in Q1 € 681 miljoen bij buitenlandse webwinkels

Ruim 11% van de online bestedingen van Nederlandse consumenten werd in het eerste kwartaal van 2020 gedaan bij buitenlandse webwinkels. Dit komt neer op een bedrag van € 681 miljoen. Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten waren hierbij de populairste bestemmingen. Dit blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor, dat wordt uitgevoerd door GfK, in opdracht van Thuiswinkel.org en Retail Insiders, en in samenwerking met PostNL, Betaalverenging Nederland en Currence.

Een van de nieuwe aspecten van de Thuiswinkel Markt Monitor dit jaar is dat de cross-bordercijfers per kwartaal worden uitgevraagd in plaats van één keer per jaar. Op deze manier biedt de monitor nog nauwkeurigere cijfers en kan er frequenter over de ontwikkelingen op dit gebied worden bericht.*

Media & Entertainment populair over de grens

Van de € 681 miljoen die Nederlandse consumenten bij buitenlandse webwinkels hebben uitgegeven in het eerste kwartaal van dit jaar, is € 356 miljoen besteed aan producten en € 325 miljoen aan diensten. Binnen de verschillende productcategorieën, is cross-border het populairst bij Media & Entertainment; 19% van de totale online bestedingen binnen deze categorie vond plaats bij buitenlandse webshops. Dit komt neer op € 39 miljoen. In absolute getallen is Kleding de grootste productcategorie wat betreft aankopen over de grens, want Nederlandse consumenten kochten voor € 63 miljoen kleren bij buitenlandse websites.

Bij de online bestedingen aan diensten zien we dat cross-border het populairst is binnen Losse Vliegtickets & Accommodaties. Van de totale online bestedingen binnen deze categorie ging 33% naar buitenlandse webwinkels, wat neerkomt op € 243 miljoen. Uit de Thuiswinkel Markt Monitor bleek eerder al dat de reisbranche ook in het eerste kwartaal harde klappen heeft gehad vanwege corona.

Populairste bestemmingen

Nederlandse online kopers die in het buitenland producten of diensten kochten, kozen in de eerste drie maanden van 2020 het vaakst voor Duitsland; in totaal werd 26% van de online cross-border bestedingen bij een Duitse webwinkel gedaan. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten volgen allebei met 12%. “Het is opvallend dat het aandeel van China 6% is, zeker omdat de Chinese webshops in heel 2019 het populairst waren onder Nederlandse cross-border shoppers”, zegt Richard van Welie, onderzoeksredacteur bij Thuiswinkel.org. “Dit is voor een groot deel te verklaren door de uitbraak van het coronavirus, dat in China in het begin van het jaar al grote gevolgen heeft gehad. Daarnaast zorgt Singles’ Day op 11 november over het algemeen voor een extra piek in de online aankoop van producten bij Chinese webwinkels.”

Het cross-borderonderzoek biedt in de nieuwe opzet ook inzicht in hoeveel er per categorie in een land is uitgegeven. Van Welie: “Hierbij is het interessant om te zien dat bijvoorbeeld 67% van de online cross-border bestedingen aan Huishoudelijke Elektronica naar Duitse webwinkels ging, dat Nederlandse consumenten die online over de grens Speelgoed kochten, dit vooral deden via Chinese websites (34%) en dat de Verenigde Staten relatief populair waren binnen IT (28%), Sport & Recreatie (23%), Telecom (15%) en Pakketreizen (13%).”

Tabel 1: Verdeling van de online cross-border bestedingen per categorie naar land

*Door de aanpassingen in de onderzoeksmethodiek is er sprake van een kleine trendbreuk met de eerdere cross-borderonderzoeken uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Hierdoor zijn deze cijfers lastiger te vergelijken met die uit eerdere versies.

Onderwerpen

Download de laatste
Thuiswinkel Markt Monitor

Geïnteresseerden kunnen gratis de basisversie van de Thuiswinkel Markt Monitor downloaden. Leden en business partners hebben sinds 2023 gratis en exclusief toegang tot het online dashboard. Heb je vragen, mail naar onderzoek@thuiswinkel.org.

TMM Q3 2023 Cover Download Pagina

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Q&A SEA

  Gepubliceerd op 23 april 2024
  Video

  Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

  SEA 800 X 400 (1)
 • Klantcontact na de aankoop, essentieel maar waarom?

  Gepubliceerd op 23 april 2024
  Kennisartikel

  Hoe bestrijd je als webshop onpersoonlijke reclame, en waarom moet je juist na de aankoop het contact met de klant zo goed mogelijk inrichten?

  Klantcontact
 • Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard

  Gepubliceerd op 18 april 2024
  Kennisartikel

  Vergelijk jouw eigen prestaties met de branche via het online dashboard, exclusief voor leden en businesspartners.

  Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400
 • Embedded Lending als kans voor jouw bedrijf

  Gepubliceerd op 17 april 2024

  Embedded Finance gaat een stap verder dan traditionele bancaire diensten: financiële functies worden hierbij geïntegreerd in platforms en andere SaaS-oplossingen. Rabobank biedt een breed assortiment hiervan aan.

  Ondernemerschap
  Business Partner