“Dat de populariteit van Black Friday zo flink zou stijgen, had ik niet voorzien”

Categorie
Gepubliceerd op: 29 juli 2020
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Geschreven door
Feestdagen - Black Friday op toetsenbord - 800 x 400

BlackFridayNederland.nl is sinds 2015 het meest gebruikte Black Friday-platform van Nederland. Ruim 2 miljoen (unieke) koop willende consumenten selecteren tijdens de Black Friday-periode hun favoriete winkels en deals via dit online platform. Ook tijdens Singles Day en Cyber Monday is dit het meest gebruikte platform onder Nederlandse consumenten. We spraken met Pablo Druijts, initiatiefnemer en bedenker van BlackFridayNederland.nl.

“Een aantal jaar geleden ontdekte ik bij het aanschaffen van een koelkast dat de prijzen op een bepaalde vrijdag aanzienlijk lager lagen dan in de maanden ervoor. In enkele folders van grote elektronicaketens, kwam ik de term Black Friday tegen. Toen ik dit als zoekwoord opgaf in Google zag ik dat er geen Nederlandse sites waren die informatie verschafte over dit onderwerp. Dat was voor mij het moment om BlackFridayNederland.nl op te richten, waarin enerzijds informatie wordt gegeven over Black Friday en anderzijds acties worden uitgelicht”, aldus Pablo. “Dat de populariteit rondom Black Friday zo flink zou stijgen, had ik niet voorzien. We zijn natuurlijk in Nederland gek op koopjes en betalen liever niet teveel, maar dat Black Friday in Nederland volledig omarmd zou worden kwam voor mij als een verrassing.”

Waarmee onderscheiden jullie jezelf van de concurrentie?

“Ik zet met mijn bedrijf sterk in op innovatie en ontwikkeling. Ons team bestaat uit 3 fulltimers, 3 parttimers en een aantal zzp’ers en bureaus die gedurende het hele jaar werken aan het optimaliseren van een tweetal Black Friday-platformen. Zo bedienen we naast Nederlandse consumenten ook Vlaanderen en Wallonië middels BlackFridayExpert.be. Daarnaast besteden wij veel aandacht aan het schrijven van inhoudelijke content, het beheer van social mediakanalen en het opzetten van grootschalige online marketingcampagnes. Waar wij onderscheidend in zijn ten opzichte van de concurrenten zijn onze bezoekersaantallen, de jarenlange ervaring met Black Friday en de technieken die wij toepassen op de site om deze zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften van onze bezoekers.”

Wat zijn voor jullie de belangrijkste e-commercetrends in 2020?

“Het coronavirus heeft naar mijn idee voor een belangrijke e-commercetrend gezorgd, namelijk: nog meer online shopping. Ik heb het vermoeden dat een nog bredere doelgroep het online shoppen heeft omarmd. Wel denk ik dat de ‘pure players’ juist geprofiteerd hebben van de crisis en dat retailers met fysieke winkels en een mindere online zichtbaarheid flink hebben ingeleverd.”

“Qua consumentenbestedingen verwacht ik in het laatste kwartaal van 2020 geen flinke afname. Ik kan me voorstellen dat consumentenbestedingen licht afnemen op het moment dat de eerste gevolgen van de coronacrisis merkbaar zijn en verwacht ook dat de winkelstraten een stuk minder druk zullen zijn vanwege gezondheidsrisico’s, maar verwacht dat winkeliers prima in staat moeten kunnen zijn dit op te vangen door sterker te focussen op hun online verkopen. En daarnaast zijn er natuurlijk tal van creatieve oplossingen te bedenken waarmee op dit moment bij veel retailers al andere verdienmodellen gecreëerd worden.”

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?

“Op dit moment hebben wij 2 platformen in ons portfolio. Zo bedienen we naast Nederlandse consumenten ook Vlaanderen en Wallonië middels BlackFridayExpert.be. Dit platform bevindt zich inmiddels ook aardig in een volwassenheidsfase, wat maakt dat ik verwacht op termijn misschien wel naar Frankrijk uit te breiden. Voor ons zou dit een logische stap zijn aangezien we al veel relaties hebben met Franse (web)winkels en inmiddels ervaren zijn in het beheren van een Franstalig platform.”

Welke drie concrete tips (adviezen) hebben jullie voor onze leden?

“Voor wat betreft het inspelen op Black Friday kan ik de volgende 3 tips met jullie delen:

  1. Spreid je actieperiode: Met een langere actieperiode benut je zowel de aanloop naar Black Friday (Pre Black Friday) als de potentie van Cyber Monday en verlicht je de druk op je interne organisatie.
  2. Split acties (tot wel dagelijks) op en zorg voor aantrekkelijke deals om interessant te blijven voor consumenten. Ons platform biedt ook de mogelijkheid losse campagnes te promoten die je zelf kan inplannen.
  3. Nog geen samenwerking met ons? Vraag dan naar meer informatie via onze website.”

Waarom zijn jullie business partner geworden van Thuiswinkel.org?

“Ik geloof in sterke en langdurige partnership. Ondanks dat ons team in de afgelopen jaren al vele waardevolle relaties heeft opgebouwd met Nederlandse & Belgische retailers, zien zij veel meerwaarde in de community van Thuiswinkel.org. Deze community zorgt ervoor dat wij net dat beetje meer inzicht krijgen in hetgeen er speelt onder retailers. Zo staan we in kwartaal 3 en 4 veel in contact met retailers, maar merken we dat er in kwartaal 1 en 2 veel minder gesprekken zijn. We hopen dat onze deelname aan Thuiswinkel hier verandering in gaat brengen!”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp