Let op: begeleid de consument bij gebruik bestrijdingsmiddelen

Categorie
Gepubliceerd op: 21 juli 2020
Bijgewerkt op: 1 april 2021
Duurzaamheid Bloemen Tussen Het Gras Dichtbij 800X400

Nu de zomer op komst is, neemt het gebruik van biociden en gewasbeschermingsmiddelen door consumenten toe. Hierbij gaat het vaak om middelen die worden gebruik ter bestrijding van ongedierte, groene aanslag en het bevorderen van de groei van planten. Onnodig of verkeerd gebruik hiervan kan schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Daarom is het van belang je klant bewust te maken hoe ze beter gebruik kunnen maken van bestrijdingsmiddelen. Hiervoor is een handige toolkit ontwikkeld.

Verkeerd gebruik consument

Naar schatting geven consumenten jaarlijks 10-20 miljoen euro uit aan gewasbeschermingsmiddelen en biociden (bron: Milieu Centraal). Daarnaast worden ook vaak schoonmaak- en huismiddelen ter bestrijding ingezet. Voor veel van deze middelen zijn duurzame alternatieven beschikbaar. Uit een enquête van Milieu Centraal komt dat 42% van de consumenten bestrijdingsmiddelen inzet tegen ongedierte. Daarnaast blijkt dat veel consumenten de middelen overmatig gebruiken, waardoor de impact nog groter wordt.

Deze middelen zijn schadelijk voor de natuur en het (verkeerd) gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft direct impact op de biodiversiteit, drinkwater en de bijenpopulatie. De Nederlandse overheid geeft steeds meer aandacht aan dit probleem en overweegt de mogelijkheden om verkoop van bepaalde middelen te verbieden.

‘Beter gebruik van bestrijdingsmiddelen!’

De retailbranches, waaronder Thuiswinkel.org, hebben samen met Milieu Centraal de campagne Beter Bestrijden ontwikkeld. De campagne met de slogan ‘beter gebruik van bestrijdingsmiddelen!’ heeft als doel consumenten bewust te maken van het gebruik en de duurzame alternatieven. Het juiste gebruik van deze middelen door consumenten kan al een hele verbetering zijn. Deze campagne zal in september worden gelanceerd. Meer informatie kun je vinden op: beterbestrijden.nl

Bewustmaking bestrijdingsmiddelen

Voor webwinkels is er een toolkit ontwikkeld die je kunt inzetten om klanten bewust te maken hoe ze beter gebruik kunnen maken van bestrijdingsmiddelen. In deze infographic wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je ongedierte op een goede manier kunt aanpakken. Maak je klant met hulp van de toolkit bewust van deze middelen en verstrek informatie over gebruik en mogelijke alternatieven. Lees hier de handleiding voor de campagne voor handige tips (pdf).

Download de hier de toolkit ‘Beter Bestrijden’

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp