Is jouw webwinkel toegankelijk voor iedereen? Doe de check!

Categorie
Gepubliceerd op: 7 oktober 2019
Bijgewerkt op: 8 juni 2021
Geschreven door
Digitale Toegankelijkheid WC Bordjes Met Gehandicapt Bordje 800X400

Deze week (7-14 oktober) is het de week van de toegankelijkheid. Een mooie gelegenheid om even te checken of jouw website goed te gebruiken is voor iedereen. Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking. Als je jouw website ook voor hen goed inricht, is dat een enorme kans. Een positieve ervaring op een website die goed toegankelijk is, maakt het gemak en het vertrouwen om hier terug te keren en opnieuw te kopen een stuk groter.

Doe de zelfscan

Met de zelfscan van Thuiswinkel.org, Stichting Accessibility en MKB-Nederland kun je eenvoudig onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen. De scan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. 

Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.

Gemakkelijk shoppen op jouw site

Mensen met een beperking hebben verschillende methoden hebben om online shoppen gemakkelijker te maken. Een daarvan is navigeren middels een toetsenbord en extra apparatuur zoals een brailleleesregel. Dat werkt het beste indien jij je website toetsenbordvriendelijk maakt. Daarmee zorg je ervoor dat bijvoorbeeld formulieren, uitklapmenu’s en flash-objecten ook te herkennen en te lezen zijn door de speciale software.

Een ander punt van aandacht is het kleurgebruik op je website en de omschrijving van de producten die je verkoopt. Toon niet alleen de foto, maar zet ook in de omschrijving welke kleur het product heeft. Zo voorkom je miskopen en kun je veel nieuwe klanten aan je binden. Voldoende contrast in je een webpagina is ook belangrijk voor de leesbaarheid van de informatie. Dat is met name belangrijk voor slechtziende gebruikers en mensen met kleurenblindheid. Maar ook voor mensen zonder beperking is onvoldoende contrast erg hinderlijk als er bijvoorbeeld zonlicht valt op een (mobiel) beeldscherm.

Vindbaarheid in Google

Een alt-tekst is een korte beschrijving van een afbeelding, waardoor zoekmachines en gebruikers met een visuele beperking begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Dit is meteen de reden dat iedereen ze zou moeten gebruiken: het is beter voor je vindbaarheid in Google én je webshop is in één klap een stuk toegankelijker. De voorleesapparatuur die gebruikt wordt door slechtzienden leest namelijk voor wat er in de alt-tekst staat. Zo weet de gebruiker ook wat er op een afbeelding staat. 

Ondertiteling van je video’s is ten slotte ook een must voor het gebruik van video’s op websites en social media. Een bijkomend voordeel is ook hierbij dat Google een ondertitelbestand indexeert en een video met ondertiteling dus nog beter vindbaar wordt.

Week van de toegankelijkheid

Wil je weten wat Thuiswinkel.org eerder over digitale toegankelijkheid schreef en welke tips wij hebben gedeeld? 

Ga dan naar onze topicpagina over Digitale Toegankelijkheid

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp