Hoe kun je je het beste positioneren op marktplaatsen?

Categorie
Gepubliceerd op: 9 oktober 2019
Bijgewerkt op: 28 april 2021
Online Marketplace

Op 19 september stond Emile Valkestijn, Head of Marketplace bij 10xCREW, op het podium tijdens Shopping Today. Als voorzitter van de ShoppingTomorrow-expertgroep Marketplaces gaf hij het publiek inzicht in waar zijn groep mee bezig is. Dit jaar willen de experts fabrikanten en merken praktisch advies geven, zodat deze weten wat ervoor nodig is om zich goed te positioneren op marktplaatsen als Amazon en bol.com.

Vorig jaar heeft de expertgroep al onderzocht wat het belang is van marketplaces binnen de e-commercestrategie en hoe organisaties zich hierop kunnen richten. Dit jaar borduurt de groep hier dus op voort en volgen er in de bluepaper praktische handvatten voor fabrikanten en merken om succesvol te worden op dergelijke platformen.

Tips om je positie te versterken

Bij wijze van een vooruitblik op dit eindresultaat, dat in januari 2020 tijdens de Webwinkel Vakdagen wordt gepubliceerd, gaf Emile alvast een aantal tips waarmee organisaties hun positie op platformen als Amazon en bol.com kunnen versterken:

  • Als je iemand aanneemt die jouw team gaat versterken bij het verkopen via marktplaatsen, kies dan de persoon met de juiste instelling. Vaardigheden kun je namelijk leren, maar z’n instelling/houding (zoals nieuwsgierigheid, datagedreven en met tegenslagen om kunnen gaan) is het belangrijkst. Bouw een team op van specialisten en zet ze in op hun krachten.
  • Wees in controle over je distributiestrategie. 73% van de Nederlanders start zijn zoektocht op een marktplaats, dus zorg ervoor dat je op de juiste plekken te vinden bent. Zorg er daarnaast voor dat jij degene bent die bepaalt hoe je producten en merken worden weergegeven. Deze moeten natuurlijk fatsoenlijk in beeld worden gebracht, met de juiste content erbij.
  • Start breed. Kijk welke marktplaatsen bij je producten/diensten passen en kies er een aantal om op te verkopen. Begin wel rustig aan als het gaat om het aantal producten en breidt vervolgens langzaam uit.
  • Voorraadmanagement is bijzonder belangrijk, want zonder voorraad kun je niet verkopen. Zorg daarnaast ook altijd voor een koopknop (en bij voorkeur de zogenoemde Buy Box op Amazon en bol.com). Dit lijken no-brainers, maar toch gaan ze nog vaak fout.
  • Visuele content is king, want afbeeldingen en video’s kunnen zorgen voor 25% extra conversie. Maak bijvoorbeeld minstens zes tot negen afbeeldingen per product (bijvoorbeeld van alle kanten van het product, specificaties, belangrijkste voordelen en close-ups). De tekst op een productpagina wordt al bijna niet meer gelezen. Blijf hiermee testen en houd je concurrentie in de gaten.
  • Optimaliseer je content voor search, want 90% van alle verkopen begint met een zoekopdracht. Zorg dus dat je de juiste termen gebruikt en dus gevonden wordt als mensen naar jouw product op zoek zijn.
  • Monitor en optimaliseer je winstgevendheid. Houd bijvoorbeeld je facturen vanuit de marktplaats in de gaten zodat je niet onnodig te veel betaalt. En zorg voor goede upsell en cross-sell zodat je meer kunt verdienen aan je producten.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp