Nieuwe richtlijn consumentenbescherming ingegaan

Categorie
Gepubliceerd op: 29 mei 2022
Bijgewerkt op: 31 mei 2022
Geschreven door
Winkelwagentjes Met Wethamer

Op 28 mei 2022 trad de nieuwe Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS) in werking. In de nieuwe richtlijn zijn bepalingen opgenomen over onder andere reviews en van/voor-prijzen. Hier lees je een samenvatting. 

Van/voor-prijzen

Kort gezegd geeft deze richtlijn aan dat je bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd.

Voorbeeld: Product X kost op 15 februari €60,-. Op 3 maart kost het product nog €50,-. Op 30 maart wil je een Van/Voor-actie doen. Je mag dan niet de hogere prijs van 15 februari als ‘van’-prijs kiezen, omdat dat langer dan 30 dagen geleden is. Je moet hierbij dus uitgaan van de prijs op 3 maart.

Lees hier verder

Transparantie over reviews

Webshops, platformen en alle andere websites die klantenreviews tonen van koopervaringen of van producten of diensten moeten door de nieuwe wetgeving hun websitebezoekers informeren over hoe zij garanderen dat reviews echt zijn.

In de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid dus echt neergelegd bij de webshop, het platform of de website. Die moet zich er voortaan van verzekeren dat de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product of de dienst hebben gebruikt.

Lees hier verder

Webinar terugkijken 

Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, heeft op 19 april uitleg gegeven over de nieuwe wetgeving (OMNIBUS). In deze uitleg werd de nieuwe regelgeving rondom reviews en van/voor-prijzen uitgebreid behandeld

Kijk de webinar terug

Deze zes regels zijn veranderd

Kennispartner KvK heeft alle veranderingen op een rijtje gezet. Vanaf 28 mei 2022 heb je te maken met een informatieplicht en nieuwe regels voor onder andere je reviews, prijzen, aanbiedingen en ‘gratis’ digitale diensten. Lees welke 6 veranderingen deze nieuwe regels inhouden. 

Je leest ze hier


Heb je vragen over de nieuwe richtlijnen? 

Onze juristen geven je gratis juridisch advies aan onze leden. Je kunt ze bereiken via juridisch@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp