Nieuwe richtlijn consumentenbescherming ingegaan

Winkelwagentjes Met Wethamer

Op 28 mei 2022 trad de nieuwe Europese Richtlijn modernisering consumentenbescherming (OMNIBUS) in werking. In de nieuwe richtlijn zijn bepalingen opgenomen over onder andere reviews en van/voor-prijzen. Hier lees je een samenvatting. 

Categorie
Gepubliceerd op: 29 mei 2022
Bijgewerkt op: 31 mei 2022
Geschreven door

Van/voor-prijzen

Kort gezegd geeft deze richtlijn aan dat je bij een kortingsactie waarbij je de ‘van’-prijs wilt noemen, je hierbij de laagste verkoopprijs moet hanteren die je binnen de afgelopen 30 dagen voor de prijsvermindering hebt gevoerd.

Voorbeeld: Product X kost op 15 februari €60,-. Op 3 maart kost het product nog €50,-. Op 30 maart wil je een Van/Voor-actie doen. Je mag dan niet de hogere prijs van 15 februari als ‘van’-prijs kiezen, omdat dat langer dan 30 dagen geleden is. Je moet hierbij dus uitgaan van de prijs op 3 maart.

Lees hier verder

Transparantie over reviews

Webshops, platformen en alle andere websites die klantenreviews tonen van koopervaringen of van producten of diensten moeten door de nieuwe wetgeving hun websitebezoekers informeren over hoe zij garanderen dat reviews echt zijn.

In de nieuwe wet wordt de verantwoordelijkheid dus echt neergelegd bij de webshop, het platform of de website. Die moet zich er voortaan van verzekeren dat de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product of de dienst hebben gebruikt.

Lees hier verder

Webinar terugkijken 

Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, heeft op 19 april uitleg gegeven over de nieuwe wetgeving (OMNIBUS). In deze uitleg werd de nieuwe regelgeving rondom reviews en van/voor-prijzen uitgebreid behandeld

Kijk de webinar terug

Deze zes regels zijn veranderd

Kennispartner KvK heeft alle veranderingen op een rijtje gezet. Vanaf 28 mei 2022 heb je te maken met een informatieplicht en nieuwe regels voor onder andere je reviews, prijzen, aanbiedingen en ‘gratis’ digitale diensten. Lees welke 6 veranderingen deze nieuwe regels inhouden. 

Je leest ze hier


Heb je vragen over de nieuwe richtlijnen? 

Onze juristen geven je gratis juridisch advies aan onze leden. Je kunt ze bereiken via juridisch@thuiswinkel.org

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • De Digital Service Acts gaan in

  Gepubliceerd op 15 februari 2024

  Vanaf 17 februari 2024 geldt de DSA voor alle digitale diensten en platforms die hun diensten aanbieden in de EU. Zoals onlinemarktplaatsen, sociale netwerken, zoekmachines, cloudaanbieders en internetproviders.

  Wetgeving 800 X 400
 • Oproep voor heldere duurzaamheidswetgeving

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  Een oproep voor meer duidelijkheid over de uitvoering van duurzaamheidswetgeving richting formerend kabinet

  Duurzaamheid Wereldbol 800 X 400
 • Onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens naar cookies

  Gepubliceerd op 9 februari 2024
  Categorie

  De Autoriteit Persoonsgegevens houdt toezicht op hoe organisaties omgaan met persoonsgegevens. Als er niet op de juiste manier toestemming wordt verkregen kan de Autoriteit Persoonsgegevens handhaven.

  Cookies Op Bureau 800 X 400
 • Uitzonderingen op het herroepingsrecht

  Gepubliceerd op 30 januari 2024
  Kennisartikel

  Hieronder staat vermeld wanneer je producten, diensten en/of digitale inhoud uitgezonderd kunnen worden van het herroepingsrecht en welke informatieplichten hierbij gelden.

  Herroepingsrecht - Man Pakt Pakketje In 800 X 400
 • Wat komt er voor wetgeving aan op duurzaamheidsvlak?

  Gepubliceerd op 24 januari 2024
  Categorie

  Tijdens de Webwinkel Vakdagen sprak Wouter van der Laan, Adviseur Public Affairs Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, over de wetgeving die er op duurzaamheidsvlak aankomt.

  Wouter 800 X 400 (1)
 • ACM consulteert leidraad DSA voor aanbieders online diensten

  Gepubliceerd op 19 januari 2024
  Categorie

  Als beoogd toezichthouder vindt de ACM het belangrijk dat partijen die onder de DSA vallen zich goed voor kunnen bereiden op de nieuwe Europese regels.

  Online Betalen