Excelleren op duurzaamheid

Categorie
Gepubliceerd op: 28 april 2023
Bijgewerkt op: 28 april 2023
Geschreven door
Inge WWV 800 X 400

De vraag naar duurzaamheid onder consumenten neemt toe. Twee op de drie consumenten wil duurzaam winkelen, maar weten niet altijd hoe dat moet. De consument wil geholpen worden met het maken van duurzame keuzes. Inge Demoed, Innovation Manager Sustainability bij Thuiswinkel.org, vertelde tijdens haar presentatie op de Webwinkel Vakdagen hoe je als webshop de consument kan helpen. Ook gaf Inge de bezoekers meerdere tips over hoe jij als webwinkel kan excelleren op het gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheid is niet meer weg te denken

Duurzaam ondernemen is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Ook binnen het steeds veranderende (online-)retaillandschap speelt dit onderwerp een steeds grotere rol. Het is duidelijk dat je als webshop niet meer achter kan blijven. Inge nam de bezoekers in haar presentatie mee in het belang van dit onderwerp en liet met voorbeelden uit de e-commerce zien wat er allemaal al gebeurd is. Zo vertelde Inge over het creëren van bewustwording onder consumenten en vertelde ze meer over het aanbieden van tweede kansjes.

De circulaire economie

Volgens Inge zijn dit mooie stappen die al gemaakt zijn waarna ze haar presentatie vervolgde door uitgebreid in te gaan op de transitie naar een circulaire economie. Wetgeving die er in 2030 al aankomt zorgt voor de nodige urgentie, maar biedt ook gelijk kansen voor nieuwe circulaire businessmodellen. Decathlon, de wereldwijde leverancier van sportartikelen, werd als voorbeeld gebruikt. Het bedrijf is namelijk internationaal al op veel vlakken bezig de duurzame transitie. Zo is de wereldwijde leverancier van sportartikelen al heel ver met Ecodesign, een mooi voorbeeld van circulariteit. Bij Ecodesign wordt in het ontwerp van de producten al rekening gehouden met hoe de grondstoffen weer volledig hergebruikt kunnen worden.

Zes tips om duurzaam te ondernemen

Na het duidelijke verhaal over de transitie naar de circulaire economie wilde Inge de bezoekers nog zes tips meegeven:

  1. Duurzaam bezorgen: geef in de check-out aan wat de meest duurzame bezorgoptie is, zodat de consument kan kiezen voor de groene optie.
  2. Verpakken: Kies voor materialen/ verpakkingen die het minste impact maken op het milieu.
  3. Retouren: Verminder het aantal retouren door bijvoorbeeld uitgebreide en complete productinformatie aan te bieden, inclusief foto’s, video’s en tips. Daarnaast werkt het ook om reviews aan te bieden bij een product. Ook op die manier wordt de volgende klant weer beter geïnformeerd.
  4. Productaanbod: Het kiezen voor de verkoop van producten met duurzame materialen en dit ook duidelijk aangeven naar de consument. Bijvoorbeeld een certificering door Better Cotton Initiative, iets wat door veel textielmerken al wordt gebruikt.
  5. Circulair: Het aanbieden van tweede kansjes op jouw website. Producten met een lichte beschadiging krijgen op die manier een tweede leven. Heb jij naast een webshop ook een fysieke winkel? Dan kan je ook de repair mogelijkheid aanbieden in jouw fysieke winkels.
  6. Strategie: Maak een duurzaamheidsstrategie. Hiermee kan je ieder jaar verder groeien aan de hand van jouw opgestelde doelen.

Wil je meer weten over duurzaamheid?

Inge gaf in haar presentatie aan dat er nog een hoop te doen is op het gebied van duurzaamheid. Wil jij jouw bedrijf verder verduurzamen? Thuiswinkel.org helpt je hier graag bij. Inge gaat graag het gesprek met je aan. 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Inge Demoed

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp