Klant stuurt bestellingen retour; webwinkel ontvangt een lege doos en ander product

Gepubliceerd op: 10 april 2024
Bijgewerkt op: 10 april 2024
E Comtoepassingen 800X400

Het herroepingsrecht is onlosmakelijk verbonden met het online verkopen van producten of diensten aan consumenten. Daarom hebben vrijwel alle webwinkeliers te maken met retourzendingen. Helaas zijn er klanten die misbruik maken van het herroepingsrecht. Klanten sturen bijvoorbeeld een lege doos of een ander product retour.

Geschillencommissie Thuiswinkel

De Geschillencommissie Thuiswinkel moest beslissen in een zaak waar deze kwestie speelde. De klant heeft twee koptelefoons besteld en beide artikelen retour gezonden met de retourlabels van de webwinkelier. De vervoerder heeft aan de klant bevestigd dat beide retourzendingen bij de webwinkelier zijn aangekomen.

De discussie draaide om het punt of de klant de bestelde artikelen retour had gezonden. Volgens de webwinkelier was er namelijk een lege doos ontvangen en een doos met een andere koptelefoon. De webwinkelier werd geconfronteerd met fraudeleuze bestellingen en retourzendingen, waaronder deze zaak. De klant eiste echter terugbetaling van de aankoopbedragen.

Uiteindelijk trok de webwinkelier aan het kortste eind; de Geschillencommissie Thuiswinkel is van oordeel dat de klacht van de klant gegrond is. De reden hiervoor is dat de webwinkelier volgens de Geschillencommissie onvoldoende bewijs heeft geleverd.

De webwinkelier stuurde een foto van de verkeerde koptelefoon, maar die foto is niet duidelijk genoeg om vast te stellen dat dit inderdaad een andere koptelefoon is. En een foto van de lege doos ontbreekt. De Geschillencommissie Thuiswinkel geeft aan dat de klant verantwoordelijk is voor de retourzending, maar dat is niet relevant voor de beoordeling van de zaak. De webwinkelier moet deugdelijk uitleggen, aan de hand van foto’s en ander bewijs, zoals bijvoorbeeld een ondertekende verklaring van een medewerker, wat hij heeft ontvangen en dat is niet gebeurd.

Mijn oordeel

In deze zaak heeft de klant bewezen dat de webwinkelier de retourzending heeft ontvangen. Dit stond daarom niet ter discussie. Het is vervolgens aan de webwinkelier om te stellen en te bewijzen dat de retourzending niet de bestelde artikelen bevatte.

De les die uit deze uitspraak getrokken kan worden is dat het belangrijk is om goed vast te leggen wat je retour ontvangt. Als bij het verwerken van de retourzending blijkt dat het bestelde artikel niet is geretourneerd, leg dit goed vast in het administratieve systeem en met (duidelijke) foto’s.

Thuiswinkel.org

Wij helpen leden onder andere bij vragen over het herroepingsrecht met gratis juridisch advies. Neem contact op met de juristen van Thuiswinkel.org via juridisch@thuiswinkel.org.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Paul Martens (1)

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Deuren en maatwerk als uitzondering op het herroepingsrecht

    Gepubliceerd op 29 april 2024
    Kennisartikel

    De Geschillencommissie Thuiswinkel heeft onlangs weer uitspraak gedaan in een zaak waar de vraag speelde of de deuren in kwestie als maatwerk uitgezonderd waren van het herroepingsrecht.

    Deurenmaker
  • PayPal Beste Starter Award

    Gepubliceerd op 24 april 2024

    Naar aanleiding van de Shopping Awards zijn er interviews afgenomen met winnaar Anne de Korte van Dutchies en Maarten Zwaan, Market Leader PayPal Benelux & Ireland, sponsor van de PayPal Beste Starter Award.

    Prijzen 800X400
  • Min. J&V Publiceert:  Integrale aanpak fraude jaarbericht 2023

    Gepubliceerd op 24 april 2024

    Overheid en bedrijfsleven werken samen aan het verminderen van het aantal slachtoffers en de schade door online fraude. Thuiswinkel.org is aangesloten bij deze multidisciplinaire aanpak en vertegenwoordigt de e-commerce sector.

    Kopie Van Kopie Van Ontwerp Zonder Titel
  • Influencers: grote kansen, grote risico’s

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Kennisartikel

    De vrijheid van de creator maakt deze vorm van adverteren krachtig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Bekijk de risico's én oplossingen van influencermarketing in dit artikel.

    Influencer Marketing 800X400