E-commerce volledig circulair

Gepubliceerd op: 6 februari 2023
Bijgewerkt op: 6 februari 2023
Geschreven door
Circulaire Economie

De Secretaris-Generaal van de VN zei: "onze planeet stuurt ons een noodsignaal". En dat noodsignaal was afgelopen jaar op 28 juni; Earth Overshoot Day, de dag waarop we als mensen meer gebruiken aan grondstoffen dan de aarde in een jaar kan regenereren. Elk jaar valt die dag eerder; de leefbaarheid van de aarde staat op het spel. We moeten nú drastische maatregelen durven te nemen om de problemen de rug toe te keren. Onze sector wil en moet daarbij onderdeel zijn van de oplossing.

Het is de week van de circulaire economie, een jaarlijks initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen. Het is heel goed dat dit initiatief er is, want dat er op dit vlak nog veel moet gebeuren, is duidelijk. De wereldwijde circulariteit is gedaald van 9,1% in 2018 naar 8,6% in 2020. Uit dat rapport blijkt overigens wel dat Nederland voorloper is op het gebied van circulariteit en dat biedt kansen. Het ambitieuze doel van de Nederlandse overheid is 50% circulair in 2030 en 100% circulair in 2050. Een ambitie die we als e-commercesector ondersteunen en waar we met de hele keten flinke stappen in gaan zetten.


Circulaire voorbeelden

Er zijn al heel veel bedrijven die doelen stellen richting een circulaire economie. Selfridge wil bijvoorbeeld rond 2030  dat 45% van de transacties komt van producten die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of via diensten als wederverkoop, reparatie over navulling. Of denk aan Fixje, Fixje refurbished meerdere soorten mobiele telefoons. Bij Mud jeans kun je spijkerbroeken lenen in plaats van kopen. En er zijn producten die worden geproduceerd vanuit hernieuwbare grondstoffen, zoals biobased verpakkingen.


Overal ter wereld moet de knop om en moet leiderschap worden getoond. Dat is omdat de aarde daar om vraagt en omdat toekomstige generaties daar om gaan vragen. Om de ambities kracht bij te zetten, is het goed dat er wetgeving uit Europa komt. Laat dit echter niet de drijvende kracht zijn van deze transitie. Laten we de kracht van de sector gebruiken om te veranderen, pilots draaien, samenwerken en dat wat succes brengt opschalen. Laten we de handen ineen slaan. Thuiswinkel.org gaat de komende jaren bedrijven helpen stappen te zetten richting die 100% circulaire economie in 2050.

Toewerken naar een duurzame bezorgeconomie vraagt om een shift van de consument puur als een koper van een product te zien naar een gebruiker die in zijn behoefte wordt voorzien. De retail heeft daarin een prachtige positie tussen producent en gebruiker. Om bedrijven te helpen in hun transitie naar onder andere circulariteit, werken we achter de schermen hard aan een duurzaamheidscertificering. Een tool waarmee we bedrijven helpen te ontdekken waar ze staan in de belangrijke duurzaamheidspijlers strategie, bezorgen, verpakken, retouren, duurzaam productaanbod, en natuurlijk circulariteit, en hoe ze daar stappen in kunnen zetten. Het cliché blijft waar: een beter milieu begint bij jezelf. Maar het gaat sneller als we het samen doen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp