Duurzaamheid als kans voor jouw webshop

Gepubliceerd op: 23 januari 2024
Bijgewerkt op: 23 januari 2024
Geschreven door
WWV Irene En Alicja

Tijdens de Webwinkel Vakdagen spraken onze Projectmanagers Sustainability, Alicja van Ewijk en Irene Jonkman, over duurzaamheid als kans voor jouw webshop. We vatten in dit artikel de belangrijkste learnings uit de presentatie samen.

Alicja en Irene trapten de presentatie af door een uitgebreider begrip van duurzaamheid te bieden. Zo begonnen ze met de vraag: ‘Wat is duurzaamheid?’. Hun uitleg ging over het produceren en consumeren op een verantwoordelijke manier. Daarnaast stonden Alicja en Irene stil bij het concept van de 3P’s (People, Profit & Planet), waarbij ze illustreerden hoe duurzaamheid inhoudt dat er rekening gehouden wordt met het welzijn van mensen, economische voordelen en de gezondheid van onze planeet. Vervolgens werd er dieper ingegaan op de vraag waarom duurzaamheid een prioriteit is voor je organisatie. Kort werden de volgende vijf redenen aangestipt: 

 • Innovatie en efficiëntie
 • Veranderend consumentengedrag
 • Talent behouden en aantrekken
 • Wet- en regelgeving
 • Verantwoordelijkheid retail

Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org

Voordat de quiz zou starten, gingen Alicja en Irene nog in op de duurzaamheidsstandaard van Thuiswinkel.org, ontwikkeld in samenwerking met milieuorganisaties en sectorgenoten. Deze standaard, bestaande uit zes pijlers, is bedoeld om bedrijven te ondersteunen en te laten groeien in duurzaamheid:

 1. Duurzaamheidsstrategie: Opstellen van een duurzaamheidsstrategie en -plan om hun visie en doelen voor duurzaamheid te definiëren en uit te voeren.
 2. Bezorgen: Sturing naar CO2 vriendelijke leveropties in de check-out. Plan voor reduceren van emissie.
 3. Verpakken: Minimaliseren van de lucht en vulmateriaal in verpakkingen en het gebruiken van recyclebare en herbruikbare materialen.
 4. Retouren: Voorkomen van retouren en minimaliseren van afschrijvingen.
 5. Duurzaam Productaanbod: Duurzame inkoop en aanbieden van een duurzaam assortiment aan de consument.
 6. Circulaire Economie: Stappen zetten naar een circulair businessmodel en voldoen aan product-specifieke wetgeving.

Duurzamere check-out

Aan het einde van de presentatie bespraken Alicja en Irene nog een onderzoek naar de effecten van duurzaamheidsinterventies op bezorgkeuzes, dat in opdracht van Thuiswinkel.org en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat zodra de consument voorzien wordt van relevante informatie (in dit geval over de duurzame bezorgoptie) het hen helpt bij het maken van een bewuste duurzame keuze. Door aan te geven dat de duurzaamste optie door andere consumenten (het) vaak(st) gekozen wordt, wordt de sociale norm gecommuniceerd, wat activeert om hetzelfde (gewenste) gedrag te vertonen. Het standaard aanvinken van de, als duurzaamst aangemerkte bezorgoptie, vergemakkelijkt het keuzeproces.

Doe de quickscan!

Alicja en Irene stonden nog stil bij de onderzoeksresultaten en voorzagen webwinkels van enkele algemene tips. Ze lichtten ook de lanceringsdatum van de duurzaamheidsstandaard toe, gepland op 11 april 2024, en informeerden de bezoekers over de quickscan. Deze quickscan biedt inzicht in je huidige positie op het gebied van duurzaamheid. Ben je geïnteresseerd en wil je hier meer over weten?

GA NAAR DE QUICKSCAN

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Alicja van Ewijk 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp