Koel/vries-retouractie van start gegaan

Categorie
Gepubliceerd op: 9 mei 2022
Bijgewerkt op: 10 mei 2022
Geschreven door
Koelkast 800 X 400

Stichting OPEN organiseert in 2022 een eenmalige landelijke inzamelactie voor oude koel/vriesapparatuur. De actie komt voort uit het pakket maatregelen dat Urgenda heeft opgesteld om de CO2-uitstoot te verminderen.

Op initiatief van Urgenda organiseert Stichting Open, APPLiA Nederland en de Wecycleinleverpunten in 2022 een eenmalige landelijke inzamelactie voor oude koel- en vriesapparatuur. Consumenten die hun oude, onzuinige koelkast of vriezer inleveren krijgen een inleverpremie van € 35,- bij aanschaf van een nieuw, duurzaam apparaat. De actie loopt van 1 mei 2022 tot en met 30 juni 2022.


Normaal gesproken zeggen we dat het duurzamer is om zo lang mogelijk met een apparaat te doen. In het geval van koelkasten en vriezers is dat juist niet het geval! Na ongeveer 10 jaar is koel- en vriesapparatuur verouderd en daardoor slechter voor het milieu en je portemonnee dan een nieuw model. Dit vanwege het hoge energieverbruik. Daarom willen we zo veel mogelijk oude koel- en vriesapparatuur op een juiste manier inzamelen en vervangen door modernere, energiezuinigere modellen. De ingeleverde oude koelkasten worden verwerkt tot grondstoffen conform de milieuregels, waarbij bijvoorbeeld het koelmiddel (CFK) wordt vernietigd.

Doe je mee?

De actie is heel eenvoudig: De consument koopt nieuwe koel- en vriesapparatuur met energielabel A, B, C of D. Het oude apparaat wordt ingeleverd bij een gemeentelijke milieustraat of bij de leverancier die het nieuwe apparaat aflevert. Hij maakt een foto van het retourmoment of krijgt een aantekening op zijn nieuwe factuur.

De foto of de aantekening uploadt de consument op de speciale landingspagina op de website van de producent van het nieuwe apparaat. De producent controleert of daadwerkelijk een energiezuinige koelkast is gekocht en/of het oude apparaat is ingeleverd. En zorgt er vervolgens voor dat het bedrag op de rekening van de consument wordt gestort via de cashbackpagina van de producent. Jullie als retailer hoeven dus verder niks te doen!

Ga naar de actiepagina

De doelen

 • CO2-reductie: door consumenten te wijzen op het feit dat nieuwe koelkasten en vriezers veel energiezuiniger zijn dan oude
 • Het stimuleren van de verkoop van energiezuinige koel/vries-apparatuur door bij aankoop van koel/vries-apparatuur met de energielabels A, B, C en D geld terug te geven bij het inleveren van de oude.
 • Het van de markt halen van de oude, onzuinige koel/vries-apparatuur door deze verantwoord en op de juiste plek in te zamelen en te verwerken.

Rol van de retailer

De retailer die zich aansluit bij deze campagne, wordt gevraagd klanten actief te informeren over de koel/vries-retouractie en hen te verwijzen naar de juiste inzamelpunten. Deelnemende retailers worden voorzien van een digitale toolkit met diverse POS en andere communicatie-uitingen. Deze uitingen dienen zelf geproduceerd/verwerkt te worden. Van de retailers wordt niet verwacht dat zij de oude koelkasten en vriezers zelf innemen en verwerken, tenzij dit deel uitmaakt van hun huidige processen. Voor het inleveren van oude koel/vries-apparaten kunnen consumenten zich melden bij de Wecycle inleverpunten. De cashback van de € 35 inleverpremie ligt volledig bij de producenten.

 

Please to watch this video.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

 • Denk mee over circulair textiel nationaal beleidsprogramma

  Gepubliceerd op 17 juni 2024

  Voor circulair textiel publiceert het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een concept-beleidsprogramma voor 2025 tot 2030, met de vraag om input te leveren voor bedrijven.

  Duurzaamheid
 • De sleutel tot duurzame groei

  Gepubliceerd op 29 mei 2024

  Om concurrerend te blijven is het omarmen en het toepassen van de razendsnelle opkomst van Artificial Intelligence, voice-technologie en dataverzameling essentieel.

  Duurzaamheid In Het Nieuws
 • Circulair shoppen in 2030: De Toekomst van Reparatie in de Retail

  Gepubliceerd op 21 mei 2024
  Kennisartikel

  In 2030 moet Nederland 50% minder primaire abiotische grondstoffen (mineralen, metalen en fossiel) gebruiken. In 2050 streeft Nederland naar een volledig circulaire economie.

  Duurzaamheid (1)
 • Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is

  Gepubliceerd op 13 mei 2024
  Kennisartikel

  Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.

  Duurzaamheid 800 X 400 (1)