Oproep tot behoud 30%-regeling voor verdienvermogen Nederland

Categorie
Gepubliceerd op: 6 mei 2022
Bijgewerkt op: 26 februari 2024
Geschreven door
HR Talent Poppetjes Vergrootglas

In aanloop naar de Voorjaarsnota is de 30%-regeling ter discussie gesteld, een regeling die gericht is op het aantrekken van internationaal talent met een specifieke deskundigheid die niet te vinden is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Talent is onontbeerlijk voor een ijzersterk innovatieklimaat en het realiseren van het Nederlandse verdienvermogen van morgen.

Voor veel kennisintensieve bedrijven, van innovatieve groeiprojecten, start-ups en scale-ups tot toonaangevende spelers, is deze regeling van groot belang om dit talent aan te trekken en aan zich te binden. Internationaal talent is voor veel bedrijven een belangrijke motor van innovatie en groei.

Een groep van 40 bedrijven en organisaties, waaronder Thuiswinkel.org, doet dan ook een oproep aan de politiek om Nederland aantrekkelijk te houden voor buitenlands talent. De 30%-regeling is hierin een essentieel instrument. Tot wel 70% van het medewerkersbestand van de ondertekenaars komt uit het buitenland. Dit zijn kennisintensieve banen die in Nederland erg lastig ingevuld kunnen worden. 

Nederland heeft zelf een groot tekort aan o.a. onderzoekers, data scientists, product- en softwareontwikkelaars. Deze specialisten zijn schaars en onvoldoende beschikbaar in eigen land. Voor 50% van de scale-ups is talent de grootste bottleneck. Programma’s voor het omscholen en opleiden van mensen, waarin ook wij investeren, zijn lange trajecten. Zonder kenniswerkers uit het buitenland worden wij minder concurrerend en kan Nederland haar innovatiepotentieel niet bereiken.

Lees hier de hele brief

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp