Consumenten kopen minder buiten EU door btw-heffing

Categorie
Gepubliceerd op: 28 januari 2022
Bijgewerkt op: 28 januari 2022
Geschreven door
Boot Met Containers

De btw-heffing op goedkope producten van buiten de EU zorgt ervoor dat consumenten minder kopen bij niet-Europese webwinkels. Zo meldt de Consumentenbond naar aanleiding van een enquête. Onder andere de onzekerheid over bijkomende kosten schrikt consumenten af. Die kunnen flink oplopen.

Sinds 1 juli 2021 moeten consumenten btw betalen over alle producten van buiten de EU. Eerder waren producten goedkoper dan €22 nog vrijgesteld van btw. De Consumentenbond vroeg ruim 3000 consumenten naar hun ervaringen met het betalen ervan. En naar de invloed die de heffing heeft op hun koopgedrag. 

Minder of niets meer bestellen

44% van de ondervraagden zegt minder of zelfs helemaal niets meer te bestellen bij webwinkels buiten de EU. Een zelfde beeld zagen wij bij de Thuiswinkel Markt Monitor van 2021 Q3: De bestedingen aan online cross-border gekochte producten zijn met 6% gedaald in het derde kwartaal in vergelijking met Q3 2020. Vooral de bestedingen aan producten op Chinese websites dalen dit kwartaal (van 14% naar 10%). 

Nog eens 6% laat in het onderzoek van de Consumentenbond weten van plan te zijn minder te gaan kopen. De onzekerheid over bijkomende kosten maakt bestellen in het buitenland een stuk minder aantrekkelijk. Maar ook een kleiner prijsvoordeel zorgt voor minder willen kopen.

Dure grap

De meeste webwinkels verrekenen de btw direct. Maar er zijn ook winkels die dat niet doen, of die er niet duidelijk over zijn. Wordt de btw niet direct verrekend? Dan moeten consumenten die achteraf betalen via de pakketbezorger. De pakketbezorger brengt daar ook nog eens afhandelingskosten voor in rekening. En die kunnen flink oplopen.

PostNL rekent bijvoorbeeld tussen de €4 en €13. Bij DHL betalen consumenten geen afhandelingskosten voor bestellingen tot €22. Daarboven betalen ze minimaal €17,50. FedEx vraagt €5 voor bestellingen tot €50 en daarboven zelfs €15. Bij DPD betalen consumenten €7,20 en bij UPS €7,60 voor bestellingen tot €22. Omdat consumenten zelf niet hun bezorger kunnen kiezen, zorgt ook dat voor extra onzekerheid.  

8 keer zo duur

De onderzoekers van de Consumentenbond namen zelf ook de proef op de som. Ze bestelden 60 producten bij 24 webwinkels. In 9 gevallen vond de btw-betaling achteraf plaats. Bij 1 webwinkel konden de onderzoekers kiezen om de btw voor- of achteraf te betalen. Vooraf betalen was duurder en daarom minder aantrekkelijk.

In een enkel geval ging het mis en werd de btw zowel voor- als achteraf gerekend. En een setje iPods van het Chinese Geekbuying werd door de €14 verzendkosten en €27 inklaringskosten ineens €47. Dat was bijna 8 keer zoveel als de oorspronkelijke €6.

Succesvolle lobby van Thuiswinkel.org

De aanpassing van de btw-regels was een grote wens van Nederlandse webwinkels. Al jaren is de ervaren concurrentieachterstand met vooral exporteurs vanuit China hun een doorn in het oog. Met Ecommerce Europe maakte Thuiswinkel.org zich sterk voor de afschaffing van de Europese zogenaamde Low Value Consignment Relief die aan deze praktijk ten grondslag lag. 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Marlene ten Ham
Marlene Ten Ham 400X400

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp