Mijlpaal circulaire economie - reparatiewet aangenomen

Gepubliceerd op: 12 februari 2024
Bijgewerkt op: 15 februari 2024
Geschreven door
Soldeer

Op 2 februari hebben het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenstemming bereikt over het recht op reparatie. Met die wet, Right to Repair, moet het mogelijk worden om apparaten makkelijker te repareren voor consumenten. Volgens Europese onderzoeken worden kapotte producten nog te vaak weggegooid, omdat reparatie niet mogelijk is. Thuiswinkel.org ziet dat met de wet een nieuwe mijlpaal wordt bereikt om hergebruik van producten te stimuleren en de levenscyclus van producten wordt verlengd. Er zijn echter ook nog vragen over wat dit gaat betekenen voor retailers.

De deal omvat een verplichting voor fabrikanten om producten te repareren waarvoor al reparatievereisten bestaan onder de EU-ecodesignwetgeving, zoals wasmachines, stofzuigers en smartphones. Er is ook de mogelijkheid om in de loop van de tijd meer producten aan de lijst toe te voegen. In tegenstelling tot het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie zal reparatie niet de primaire oplossing zijn voor consumenten onder de wettelijke garantie. Consumenten behouden dus de keuze tussen reparatie en vervanging. In de wet worden verkopers onder meer verplicht defecte apparaten te repareren tijdens de garantieperiode, als de klant daarom vraagt. In het voorlopige akkoord staat ook dat producenten ervoor zullen moeten zorgen dat producten die zij in de markt zetten beter reparabel zijn, ook na de garantieperiode. Ze zullen hiervoor bijvoorbeeld reserve-onderdelen moeten leveren tegen een redelijke prijs. Tevens dient er een  Europees online platform voor reparatie te komen om de match tussen consumenten en reparateurs te vergemakkelijken. De nieuwe regels verbieden bedrijven ook om "contractuele clausules, hardware- of softwaretechnieken te gebruiken om reparaties te belemmeren". Meer over de nieuwe wetgeving vind je via deze link van de Europese Unie en wat dit gaat betekenen voor retailers vind je via deze hier.

Gemiste kans harmonisatie garantie na reparatie

De Richtlijn vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts voor de circulaire economie, maar mist de kans om een ambitieuze Europese Circulaire Interne Markt na te streven door de wettelijke garantieperiodes na reparatie te harmoniseren. Als de consument kiest voor reparatie van het product, wordt de aansprakelijkheidsperiode van de verkoper met 12 maanden verlengd en geldt voor het gehele product (niet beperkt tot gerepareerde deel). Voor Nederland (en Finland) zou vastgehouden zijn aan een uitzonderingspositie zodat dit niet tot verlenging van onze gebruiksduur zal leiden. We wachten  de finale tekst vanuit Europa af om te weten hoe een en ander geformuleerd is.

Tijdslijn

De implementatieperiode van Right to repair in nationale wetgeving zal 24 maanden bedragen. Eerst zal echter de voorlopige overeenkomst nog moeten worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement voordat deze van kracht kan worden. Daarop volgt de publicatie van de officiële tekst. We gaan met Nederlandse beleidsmakers het gesprek aan om reparatie zo uitvoerbaar mogelijk te maken voor online retail.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

CTA Ellen De Lange

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp