“Promote Repair and Reuse” heeft als doel reparatie boven het vervangen van apparaten te plaatsen en geeft consumenten extra middelen om hun kapotte goederen gemakkelijker te laten repareren. Daarnaast kent het voorstel ook nieuwe regels met betrekking tot de wettelijke garantietermijnen.
De Europese Commissie ziet dat in de afgelopen jaren bij defecte producten vaak de voorkeur werd gegeven aan vervanging boven reparatie. Ook worden consumenten tot op heden onvoldoende gestimuleerd om hun goederen te repareren. Met tot gevolg een steeds grotere hoeveelheid afval. Het doel van het wetsvoorstel is om de duurzame consumptie gedurende de hele levenscyclus van een product te bevorderen, zodat consumenten defecte goederen gemakkelijker en goedkoper kunnen repareren, afval wordt verminderd en de reparatiesector wordt gestimuleerd.
Right to Repair betreft een richtlijn en geeft nationale overheden de vrijheid om het op een eigen manier te implementeren. Voor webshops is het voorstel impactvol, omdat het voornamelijk betrekking heeft op consumptiegoederen. Het voorstel kent een trapsgewijze aanpak voor productgroepen. Op het moment van ingang zal het gelden voor wasmachines, afwasmachines, koelapparaten en stofzuigers. De komende jaren zullen meer producten worden toegevoegd, te beginnen met smartphones en tablets. In het voorstel legt de Europese Commissie de nadruk op de wettelijke garantietermijn en nieuwe praktische middelen voor consumenten om van reparatie de norm te maken, boven vervanging.
Een greep uit de inhoud van het voorstel:
Thuiswinkel.org ondersteunt het doel van de wetgeving om tot duurzamere consumptiegoederen te komen die langer meegaan en beter gerepareerd kunnen worden. Tot volle tevredenheid zien we dat in de wet wordt verankerd dat een verkoper in het geval van een garantiekwestie eerst mag/moet proberen om het artikel te repareren en daarna pas hoeft te kijken naar een vervangend artikel. De consument kan alleen voor vervanging als rechtsmiddel kiezen wanneer dit goedkoper is dan reparatie van het product. In de praktijk werd dit al vaak toegepast, maar er waren altijd enkele consumenten die een nieuw (vervangend) artikel eisten terwijl vervanging van het artikel wel mogelijk was. Deze wet gaat ervoor zorgen dat verkopers minder kosten maken omdat zij vaker mogen kiezen voor reparatie in plaats van een nieuw vervangend artikel te moeten leveren.
Wel plaatst Thuiswinkel.org vraagtekens bij of de doelen van de richtlijn via deze weg worden bereikt. Het is afwachten of reparaties daadwerkelijk aantrekkelijker worden dan vervanging of nieuwe aanschaffing. Ook zal reparatie niet altijd de meest duurzame mogelijkheid zijn, in vergelijking tot aanschaf van een nieuw artikel. Verder brengt de richtlijn praktische uitdagingen met zich mee: reserve-onderdelen zullen gedurende de gehele garantieperiode beschikbaar moeten zijn. En alhoewel de grote verantwoordelijkheid bij de producent komt te liggen, gaat ook e-commerce zelf een rol spelen via bijvoorbeeld de logistieke infrastructuur die aanknopingspunten biedt. Zodoende biedt Right to Repair nieuwe kansen en uitdagingen voor onze sector.
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.