Blij met de campagne van de douane

Categorie
Gepubliceerd op: 12 november 2020
Bijgewerkt op: 22 februari 2021
Geschreven door
Cross Border Vrachtschip In Haven 800X400

Heb jij de reclame van de douane al gehoord of gezien? De boodschap is dat je als consument niet zomaar alle producten mag invoeren. Deze consumentencampagne is én een goede zaak én goed getimed. Consumenten kopen nu massaal online vanwege COVID-19 en de eindejaarspiek. De overheid laat hiermee zien een neusje te hebben voor goede marketingmomenten. Maar waarom is deze campagne zo hard nodig?

Goedkoop wordt duurkoop

Als consument mag je niet zomaar alles invoeren vanuit landen buiten de EU, waaronder het inmiddels ook in Nederland populaire online shopland China. Door dit wel te doen, word je als consument namelijk importeur, met alle rechten en vooral plichten die daarbij komen kijken. Dit zijn zaken waar consumenten vaak niet bij stil staan.

Waar consumenten ook niet bij stilstaan, is dat sommige goederen niet ingevoerd mogen worden (zoals nep-Rolexen of medicijnen), er btw (> €22) of invoerrechten (> €150) betaald moeten worden, en sommige producten simpelweg onveilig zijn. Denk aan het onderzoek van de consumentenbond.

Bedrijven betalen de prijs

Bedrijven ondervinden grote nadeel als er veel producten door consumenten worden geïmporteerd. Zij hebben namelijk te maken met oneerlijke concurrentie van buiten de EU. En dat terwijl de producten die consumenten kopen, vaak dus namaak of ronduit gevaarlijk zijn. Bedrijven binnen de EU moeten wettelijk gezien zorgen voor eerlijke, veilige en goede producten (namaak is verboden), en het kost de bedrijven geld en kennis om die producten te voorzien van de juiste keurmerken. Daarnaast moeten zij wél belasting betalen.

De aanhouder wint

Met Thuiswinkel.org zijn we al jaren actief op dit onderwerp. In het land van lobby zijn geduld en volhouden goede eigenschappen en van groot belang. In onze overleggen met toezichthouders riepen we hen vaak op om vooral te kijken naar deze importwijze en actiever te zijn in de handhaving. Zo kan het nu zijn dat pakketjes onderschept of zelfs ingenomen worden. Nu komt de Belastingdienst/Douane in beweging, wat een heugelijk feit is voor professionele webwinkels en, hoewel ze dat misschien niet direct zo ervaren, uiteindelijk ook voor consumenten.

In Europa pleitten we er met succes voor dat ook onder de 22 euro gewoon btw betaald moet worden. Die regels gaan in 2021 van kracht worden. Ook is er in samenwerking met de Consumentenbond en met hulp van EZK een mooi SER-advies gekomen dat overheden en bedrijven moet helpen om deze  praktijken tegen te gaan. Tot slot waren we via Ecommerce Europe en de UPU bij betrokken dat pakketten tot 2 kg vanuit China tegen een hoger tarief verzonden gaan worden. Mooie uitkomsten dus voor een beter online shopklimaat voor bedrijven én consumenten.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp