Plantje.nl: Juist planten kun je prima thuis bezorgen

Categorie
Gepubliceerd op: 17 november 2020
Bijgewerkt op: 25 maart 2021
Geschreven door
Interview Plantje.Nl 800 X 400

Plantje.nl is zo’n acht jaar geleden opgericht door Pieter van der Dussen. Afgelopen maanden verschenen ze veelvuldig in het nieuws door het succes van hun Groene Kneusjesbox. We spreken Nathalie Huijser, contentschrijver voor Plantje.nl over de box, de coronacrisis en de uitdagingen van online plantenshops.

Kun je kort wat vertellen over jullie organisatie?

Plantje.nl is acht jaar geleden opgericht. In de loopt des jaren hebben we ons opgewerkt tot een van de grootste plantenwinkels in de Benelux. We onderscheiden ons door ons zeer brede assortiment in kamerplanten, door onze competitieve prijzen en door het aanbod van complete plantensets. Op de Kneusjes-box na leveren wij alle planten vers van de kweker.  

Toen Plantje.nl werd opgericht door Pieter van der Dussen, was het nog erg ongebruikelijk om planten online te verkopen. Hoewel het toen heel normaal was om niet-bederfelijke goederen als elektronica en kleding online te kopen, ging men voor planten meestal naar het tuincentrum. Doordat zijn vader mede-eigenaar was van een planten-exportbedrijf in Aalsmeer, was Van der Dussen helemaal thuis in de plantenwereld. Bovendien kon hij zich goed voorstellen dat het juist voor planten handig zou zijn om ze thuis te laten leveren. Plantje.nl heeft het assortiment over de jaren heen steeds verder uitgebreid. Ook het team is behoorlijk gegroeid: van een eenmanszaak naar 18 medewerkers.”  

Afgelopen maanden waren jullie veelvuldig in het nieuws met de Groene Kneusjesbox. Hoe kwamen jullie tot dat idee en hadden jullie dit succes verwacht?

“We hebben altijd hoge kwaliteitseisen aan onze planten gesteld. Als er iets mis bleek met een plant, verzonden wij deze niet, maar namen we deze zelf onder onze hoede. Met een beetje extra zorg herstelden deze planten eigenlijk altijd. Waar wij deze planten altijd zelf een tweede kans gaven, is dit in de sierteeltsector als geheel helaas niet het geval. Net zoals wij stellen kwekers ook hoge eisen aan de planten die zij verkopen. Als deze een klein mankement hebben, worden ze vernietigd. Doordat planten levende producten zijn, is er natuurlijk een goede kans op schoonheidsfoutjes. Om deze reden belandden veel planten in de groenbak. We hebben dit altijd al erg zonde gevonden, en hadden al langere tijd het idee om iets te doen tegen deze verspilling. Bovendien werd ons kantoor wel érg vol met alle plantjes die we onder onze hoede namen ;-). Na een goede brainstormsessie met het team kwamen we tot het idee om de plantjes als set aan te bieden, tegen een lage prijs. Enige weken daarna konden we, in samenspraak met ons netwerk van kwekers, de Groene Kneusjesbox lanceren!” 

“Wat betreft de vraag of we dit succes verwacht hadden … We hadden wel verwacht dat mensen aansluiting zouden vinden bij het idee om plantenverspilling op deze manier tegen te gaan. Ook is de lage prijs van de Groene Kneusjesbox natuurlijk aantrekkelijk. Om deze redenen hadden we wel verwacht dat de box in de smaak zou vallen, maar zulk succes hadden we zeker niet zien aankomen!” 

Heeft de coronacrisis grote impact op jullie gemaakt?

“De coronacrisis heeft hier natuurlijk ook een rol in gespeeld, zowel bij ons als voor andere webshops. Iedereen bestelde meer online om zo niet de deur uit te hoeven. Bovendien werden planten erg populair omdat iedereen zijn huis graag extra gezellig wilde maken tijdens de lockdown. Voor kwekers daarentegen was deze tijd erg zwaar. Door exportbeperkingen hadden zij enorme overschotten. Om hen te steunen en de vernietiging van al deze gezonde plantjes te helpen voorkomen, kopen wij regelmatig overschotten in voor de Kneusjesbox. Zo bevat de Groene Kneusjesbox niet alleen ‘kneuzige’ planten, maar ook verse planten van hoge kwaliteit.”  

“Onlangs hebben we trouwens de halve Groene Kneusjesbox gelanceerd, in reactie op feedback vanuit onze klanten. Bij een enquête die we hielden onder onze doelgroep werd er namelijk aangegeven dat veel klanten niet snel een nieuwe box zouden aanschaffen, aangezien ze met 10 tot 12 planten de woonruimte voorlopig goed gevuld hebben. Ook waren er veel klanten die de box überhaupt niet aan konden schaffen omdat ze klein wonen en niet genoeg ruimte hadden voor 10-12 planten, hoe enthousiast ze ook waren over het concept. Deze feedback hebben we vertaald naar een ‘halve’ Groene Kneusjesbox waarin de klant gegarandeerd zes groene kneusjes zal ontvangen.” 

Online verkopen van planten is iets anders dan van niet-houdbare producten. Brengt dit extra uitdagingen mee en hoe gaan jullie daarmee om? 

“Op veel gebieden verschilt Plantje.nl niet van een webshop met niet-houdbare producten. De grootste verschillen en uitdagingen liggen bij de voorraad en het vervoer. Een versproduct wil je zo snel mogelijk naar de klant versturen en niet op voorraad hebben staan. De planten worden vers bij de kweker besteld en direct klaar gemaakt voor transport en levering bij de klant. Zo kunnen wij garanderen dat de planten zo gezond en vers als mogelijk worden bezorgd. De Groene Kneusjesbox is hierop de enige uitzondering, aangezien deze plantjes natuurlijk deels van de stort gered worden.”

“De voornaamste uitdaging bij de online verkoop van planten is het vervoer. Planten zijn natuurlijk erg kwetsbaar, en kunnen flink beschadigen tijdens het vervoer. Om deze reden worden de planten op een zorgzame manier ingepakt en hebben we speciale dozen ontwikkeld voor het vervoer van onze planten.”  

Jullie verkopen in de Benelux. Hoe gaat dat en hoe garandeer je versheid als de verzendafstand langer wordt?

“Naast de Benelux leveren wij met Plantje.nl sinds enkele maanden ook in Duitsland. We zijn hiermee gestart omdat we veel werden gevonden door Duitse plantenliefhebbers. Er bleek veel interesse in ons aanbod aan planten. Om te bekijken of de levering naar Duitsland goed zou gaan, hebben we dit uitvoerig getest in samenwerking met de Duitse plantenliefhebbers die ons hadden benaderd. Toen dit goed bleek te gaan, hebben we onze bezorgbestemmingen uitgebreid met Duitsland.”  

“We krijgen regelmatig berichten van plantenliefhebbers over de hele wereld. Door deze toenemende vraag van plantenliefhebbers vanuit andere Europese landen hebben we onlangs een nieuw concept gelanceerd voor de Europese markt, genaamd: Plantler. Onze ervaring en successen met Plantje.nl vertalen we met dit label door naar de Europese markt.”  

Welke ontwikkelingen zien jullie in de online markt?

“Waar de online verkoop van planten nog erg ongebruikelijk was toen Plantje.nl werd opgericht, is het inmiddels heel normaal. En dat geldt niet alleen voor planten, maar ook voor andere versproducten zoals taarten, bloemen en andere eetwaren. Het is tegenwoordig lastig om iets te bedenken dat je níet online kunt kopen. De groep mensen die online producten koopt wordt alsmaar groter en groter. Vanwege COVID-19 is de groei van de online markt in een versnelling terecht gekomen.”

Jullie zijn al een flinke tijd lid van Thuiswinkel.org. Waarom hebben jullie die keuze ooit gemaakt en hoe vinden jullie het lidmaatschap?

“Door het lidmaatschap kunnen we het keurmerk  van Thuiswinkel.org tonen op onze webshop. Zo kunnen onze bezoekers zien dat we een veilige webshop zijn die voldoet aan de juiste richtlijnen.”  

Deel dit nieuwsartikel