Nederlanders willen Singles’ Day meer gebruiken voor feestdagenaankopen

Categorie
Gepubliceerd op: 11 november 2020
Bijgewerkt op: 1 juli 2021
Singles Day

De bekendheid van Singles’ Day is het afgelopen jaar weer toegenomen. Waar in 2019 36% van de Nederlanders de van oorsprong Chinese feestdag voor alleenstaanden kende, is dit in 2020 opgelopen tot 44%. Dit betekent overigens niet dat er ook meer mensen gebruik gaan maken van de bijbehorende aanbiedingen; net als vorig jaar is 11% van de Nederlanders van plan om aankopen te doen vanwege Singles’ Day. Dit blijkt uit het consumentenonderzoek dat Ruigrok NetPanel in opdracht van Thuiswinkel.org heeft uitgevoerd.

“We zien dat Singles’ Day in Nederland vooral populair is onder de zogenaamde millennials, oftewel de mensen tussen 24 en 38 jaar”, vertelt Richard van Welie, onderzoeksredacteur bij Thuiswinkel.org. “Met 58% is meer dan de helft van deze groep consumenten bekend met de Chinese feestdag, terwijl 22% ook echt van plan is om aankopen te doen vanwege Singles’ Day.”

Begin van het feestdagenseizoen

Het is interessant om te zien dat de meeste Nederlanders Singles’ Day niet gebruiken zoals deze dag is bedoeld: om singles in het zonnetje te zetten. Slechts 6% van de Singles’ Day-shoppers koopt daadwerkelijk een cadeautje voor zichzelf om het single-zijn te vieren. Dit percentage is daarmee iets lager dan vorig jaar, toen het 9% bedroeg.

Singles’ Day wordt wel steeds meer gebruikt om cadeaus te kopen voor andere feestdagen later dit jaar. Zo geeft 31% van de Nederlanders aan dat zij (misschien) al gebruik gaan maken van de Singles’ Day-aanbiedingen om vast sinterklaas- en/of kerstaankopen te doen. Dit is flink gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen dit nog 22% was. Daarnaast kopen Singles’ Day-shoppers dit jaar vaker cadeaus voor verjaardagen dan vorig jaar (60% tegenover 37%).

Als we kijken naar het koopgedrag en de koopintentie van Nederlandse consumenten ten opzichte van de feestdagen, dan zien we dat 22% van hen eind oktober al sinterklaasaankopen heeft gedaan en 53% van plan is om nog (meer) sinterklaasaankopen te doen. Daarnaast heeft 16% al kerstaankopen gedaan en heeft 59% de intentie om dit nog (meer) te doen. Deze percentages zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar.

Consument koopt het liefst online

Over het algemeen laat 81% van de Nederlanders hun online aankopen het liefst thuis bezorgen. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een stijging van vijf procentpunt. Corona heeft hier mogelijk een rol bij gespeeld, aangezien consumenten nu vaker vanuit huis werken. Dat consumenten zoveel mogelijk thuisblijven vanwege corona, is dan ook de belangrijkste reden waarom zij hun aankopen voor de feestdagen het liefst in een webwinkel doen. In totaal geeft de helft van de Nederlandse consumenten aan dat zij hun feestdagenaankopen liever online doen, tegenover een vijfde die liever naar de fysieke winkel gaat en een kwart die geen voorkeur heeft.

Singles' Day in China breekt record

Singles' Day is in China al even aan de gang. Webwinkel Alibaba heeft gemeld dat ze in het eerste half uur van de vrijgezellendag al voor 372,3 miljard yuan (bijna € 48 miljard) aan producten hadden verkocht. In dat half uur is meer omgezet dan vorig jaar op heel Singles' Day, toen het totaalbedrag van Alibaba uitkwam op bijna 268,4 miljard Chinese yuan (ongeveer € 35 miljard). 

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp