“Binnen Xenos werken we nog steeds met de mentaliteit van een startup”

Categorie
Gepubliceerd op: 31 augustus 2021
Bijgewerkt op: 31 augustus 2021
Geschreven door
Interview Xenos 800 X 400

Xenos, opgericht in 1973, is een succesvolle omnichannel winkelformule met een enorme naamsbekendheid in Nederland. We spreken Angela Haneveer, e-commerce manager bij Xenos, over duurzaam ondernemen, e-commercetrends, online uitdagingen en plannen voor de toekomst.

Kun je ons in het kort meenemen in de geschiedenis van Xenos?

“Xenos is door de jaren heen uitgegroeid tot een organisatie met 150 winkels en een grote zichtbaarheid online. Ons succes begon binnen de kruideniersformule P. de Gruyter & zn., waar alleen artikelen werden verkocht die nergens anders werden aangeboden en daarmee direct leuk, lekker, voordelig én anders waren. Na bijna 50 jaar is ‘Verrassend anders voor een hele leuke prijs’ (oftewel ‘Da’s leuk van Xenos’) nog steeds één van de onderscheidende factoren van Xenos. Vanuit het distributiecentrum in Waalwijk worden dagelijks alle webshopbestellingen verwerkt én alle winkels bevoorraad met nieuwe producten.”

Kun je iets vertellen over je rol bij Xenos?

“Als e-commerce manager bij Xenos heb ik de leukste baan van Nederland! Ik ben verantwoordelijk voor het vergroten van de online business en het toepassen van omnichannel marketing voor een steeds betere online positionering samen met een wendbaar en gedreven team. Zo wil ik er, net als onze collega’s in de winkels, voor zorgen dat elke klant met een glimlach shopt bij Xenos – van usability on site tot aan het ontvangen van je favoriete items in onze Hebbedoos. Er gaat geen dag voorbij zonder contact met andere afdelingen. Ik zie het dan ook als mijn rol om de verbindende factor te zijn tussen inkoop, IT, marketing, DC en klantenservice met de e-commerce afdeling.” 

Wat is volgens jou duurzaam ondernemen? En welk standpunt neemt Xenos in als het gaat om duurzaamheid?

“Dat is constant blijven nadenken hoe je toekomstbestendig kunt blijven opereren met oog voor je omgeving: onze medewerkers, klanten en maatschappij. ‘Doing Business & Doing Good’. En het dan natuurlijk in de dagelijkse praktijk brengen, gewoon doen.”

“Duurzaamheid is voor Xenos een manier van kijken hoe je zaken anders en slimmer kunt doen, passend bij de kernwaarden van Xenos. Wij zijn met een aantal gerichte initiatieven bedrijfsbreed en met onze partners inhoud aan het geven aan het omvangrijke begrip duurzaamheid. Denk aan initiatieven op het gebied van logistiek, personeelsontwikkeling, inkoop en verkoop. Bij e-commerce zijn we met onze logistieke partners bijvoorbeeld bezig verbeterkansen rond verpakkingen te realiseren.”

Welke trends zie je in de e-commercemarkt? En waar ligt jullie focus?

“Veel gezien en gehoord in de markt is natuurlijk de ontwikkeling naar een platformeconomie. Marketplaces worden steeds groter en kleinere (r)etailers sluiten zich hierbij aan. Deze trend zal zich de komende jaren nog wel blijven ontwikkelen. Verder blijft ook de globalisering toenemen: grenzen vervagen en shops uit het buitenland worden steeds beter toegankelijk voor de Nederlandse consument.”

“Als Xenos zijn we gewend om het altijd net even anders te doen, wij kijken naar een bepaald marketplace model met voldoende onderscheid en zijn ondertussen nog bezig al het groeipotentieel binnen Xenos zelf te realiseren. Verder bereiden we ons voor op toetreden tot de Belgische e-commercemarkt. Omdat Xenos een unieke formule met een focus op wonen en tafel is, blijft ook het assortiment een cruciale pijler. Zo staan onze winkels bekend om de sterke combinatie van food en non-food, iets waar de webshop zich nog verder in zal ontwikkelen.”

Wat is op dit moment jullie grootste online uitdaging? En hoe pakken jullie dit aan?

“We hebben als groeidriver een substantiële online groei. Focus op de juiste voorraad, op de juiste plaats, op het juiste moment is hierbij cruciaal. Dit maakt dat we op een vernieuwde manier gaan werken om zowel uit de winkels als de webshop het beste potentieel te halen. Binnen Xenos werken we nog steeds met de mentaliteit van een startup. Voor een groot project zoals dit, werken we met afdeling overstijgende projectgroepen om de lean en mean aan te pakken.”

Welke toekomstplannen hebben jullie nog?

“The sky is the limit – onze plannen zijn groots. Van de introductie van nieuwe productgroepen en het betreden van andere (off- en online) markten tot de start van een omnichannel retentie programma. Uiteraard kunnen we nog niet teveel verklappen, bij Xenos blijven we je graag verrassen!”

Waarom zijn jullie lid geworden van Thuiswinkel.org?

“Lid worden van Thuiswinkel.org was voor Xenos geen punt van twijfel. We willen onze klanten in één oogopslag de zekerheid bieden dat ze bij ons veilig kunnen shoppen. Aan de andere kant biedt het lidmaatschap ons ook voordelen waarvan we regelmatig gebruikmaken, zoals toegang tot juridisch advies en marktonderzoek. De her certificeringen bieden niet alleen zekerheid voor de consument, maar is voor ons ook een terugkerend moment waarop we alle service content extra doorlopen.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Bijna alle Xenos winkels zijn de afgelopen twee jaar naar de nieuwe wereld van Xenos omgebouwd, Ook in de afgelopen coronaperiode zijn we hiermee doorgegaan; een mooie prestatie van onze teams in een toch moeilijke periode. Ondertussen blijven we de formule doorontwikkelen. Kijk maar eens in onze winkels in The Mall of The Netherlands of Breda de Barones met onder andere onze nieuwe zelfscans (SCO’s). Dit geeft precies weer waarom het zo leuk is voor Xenos te werken, je blijven ontwikkelen is de norm.”

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp