Bereid je voor op de wettelijke toegankelijkheidseisen

Categorie
Gepubliceerd op: 18 januari 2024
Bijgewerkt op: 18 januari 2024
Geschreven door
Bg Digitoegankelijkheid.1

Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruikmaken van websites of webshops. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn, omdat ze door ouderdom moeite hebben met horen en/of lezen, of omdat ze geen muis kunnen bedienen. Juist voor hen is een digitaal toegankelijke website van essentieel belang. Vanaf juni 2025 moet iedere webshop ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Hoe kan jij je daarop voorbereiden?

Over de wetgeving

De European Accessibility Act, die in 2023/2024 in Nederland wordt geïmplementeerd en vanaf 28 juni 2025 ook gehandhaafd, stelt dat iedere webshop ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. De richtlijn stelt eisen aan de toegankelijkheid van digitale producten en diensten die bedrijven leveren of gebruiken. Alleen voor kleinere bedrijven (maximaal 10 fte en een omzet tot 2 miljoen euro) die diensten leveren, geldt een uitzondering. De websites en apps van overheidsinstellingen moeten al sinds september 2020 aan de digitale toegankelijkheidseisen voldoen.

Webinar over digitale toegankelijkheid

Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org, was onlangs te gast bij de webinar ‘Al klaar voor 2025? Bereid je voor op wettelijke toegankelijkheidseisen van e-handelsdiensten’ van VNO-NCW en MKB-Nederland. In de webinar werd er dieper ingegaan op hoe jij je voor kan bereiden op de toegankelijkheidseisen. Vincent benadrukte tijdens de webinar het belang om op tijd te beginnen. Daarnaast werden ook de voordelen van digitaal toegankelijk zijn, zoals de mogelijkheden die het biedt tot het maken van meer omzet en bijvoorbeeld de positieve impact die webshops op de maatschappij kunnen maken.

Heb jij de webinar gemist? Je kan hem gelukkig hier nog eens terugkijken.

E-learning digitale toegankelijkheid

Thuiswinkel e-Academy heeft een e-learning ontwikkeld over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is en ontdek je enkele basisstappen om met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan, zodat je het aantal bestellingen, de omzet en andere conversies van je website kunt verhogen.

Start direct met leren!

Doe de zelfscan!

Wil jij ook beginnen met toegankelijkheid? Kijk dan snel op ismijnsitetoegankelijk.nl hoe jouw webshop scoort op deze tests! De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. Dan kan jij beginnen met het maken van een positieve impact en je omzet verhogen!

DOE DE TEST

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp