Data Verordening in werking getreden

Gepubliceerd op: 18 januari 2024
Bijgewerkt op: 18 januari 2024
Geschreven door
Business Partners Snelweg Van Boven Kruispunt Data 800X400

Op 11 januari is de Verordening over eerlijke toegang tot en eerlijk gebruik van data (Data Verordening / Data Act) in werking getreden, nadat deze op 22 december 2023 in het Publicatieblad van de EU is gepubliceerd. De nieuwe regels worden van kracht op 11 september 2025. Verplichtingen met betrekking tot het Internet-of-Things (IoT) zullen een jaar later, in september 2026, van toepassing zijn en regels over oneerlijke contractuele bedingen in september 2027.

De Data Act stelt gebruikers van connected producten in staat om toegang te krijgen tot de gegevens die door IoT-apparaten worden gegenereerd en deze gegevens met derden te delen met als doel aftermarketdienstverlening en innovatie te stimuleren. Bovendien zullen overheidsinstanties toegang krijgen tot gegevens die in het bezit zijn van c.q. beheerd worden door de particuliere sector en deze kunnen gebruiken om adequaat te reageren op openbare noodsituaties zoals pandemieën, overstromingen en bosbranden.

De Verordening bevat daarnaast bepalingen ter bescherming van bedrijven tegen ongewenste openbaarmaking van hun bedrijfsgeheimen en tegen oneerlijke contractuele bedingen in contracten met datasubjecten voor het delen van gegevens die de ene contractpartij eenzijdig aan de andere oplegt. De dataverordening zal ook maatregelen introduceren ter bevordering van de ontwikkeling van interoperabiliteitsnormen voor het delen van gegevens en voor gegevensverwerkingsdiensten.

Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update

Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.

Afbeelding CTA

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Léon Molenberg 250 X 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)