B2b-bedrijven gaan meer budget aan online marketing besteden

Categorie
Gepubliceerd op: 25 april 2019
Bijgewerkt op: 3 februari 2021
Geschreven door
Online Marketing Data Statistieken Op Beeldscherm En Mobiele Telefoon 800X400

Waar we enkele jaren geleden nog zagen dat b2b-organisaties zich met name op hun offline kanalen richtten, zien we nu steeds meer een verschuiving richting online marketing. B2b-bedrijven verhogen namelijk de marketingbudgetten voor online marketingactiviteiten, zo blijkt uit het Data Driven Marketing Onderzoek 2018, dat in opdracht van de DDMA is uitgevoerd door Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam.

Gebruik van marketingkanalen door b2b’ers in 2018

Niet geheel onverwacht blijken bijna alle b2b-bedrijven (95%) in 2018 gebruik te maken van een website, social media (92%) en e-mail (91%). Search (63%) en direct mail (61%) volgen op enige achterstand. Minder populaire marketingmiddelen waren vorig jaar het aan de deur verkopen (3%), de chatbot (8%), online marktplaatsen (13%) en reclame via radio, televisie en kranten (ATL: 16%).

De chatbot, die bij b2c-verkopers een stuk populairder (23%) is, is wel het marketingmiddel waarvan veel b2b’ers aangeven er meer budget voor vrij te willen gaan maken. Zo geeft maar liefst 19% van de ondervraagden aan van plan te zijn het budget voor chatbots te verhogen. Waar binnen b2c verkopen via marktplaatsen vrij populair is (14%), geeft slechts 3% van de b2b’ers aan van plan te zijn om ze te gaan gebruiken in hun verkoopstrategie.

“Mocht je bij die 19% horen die van plan is om een chatbot te gaan implementeren, dan raad ik je aan om de bluepaper van de expertgroep Conversational Commerce te lezen”, aldus Nancy Joseph, b2b-ledenmanager bij Thuiswinkel.org. De expertgroep geeft hierin niet alleen praktische tips, maar je kunt ook zelf het gesprek aangaan met een chatbot die je antwoorden en advies op maat geeft. De expertgroep ondervond namelijk dat het invoeren van een chatbot een hoge impact heeft op de bedrijfsprocessen. Zo vragen ze continue aandacht ter ontwikkeling en worden ze integraal onderdeel van de bedrijfsprocessen. “Daarnaast vinden medewerkers de ‘concurrentie’ van een chatbot soms spannend en zijn ze bijvoorbeeld bang dat hun werk wordt overgenomen. Dit moet je op gestructureerde wijze aanpakken, want een chatbot moet een aanvulling op je kanalen zijn en geen vervanging van je huidige medewerkers.

Stijgend marketingbudget voor online activiteiten

Wanneer we kijken naar de verwachte ontwikkeling van het budget per marketingkanaal in 2019 ten opzichte van 2018, dan valt direct op dat er bij b2b’ers meer budget wordt vrijgemaakt voor online activiteiten, zoals:

  • Online display (54%)
  • Search (54%)
  • Chatbots (53%)
  • Website (51%)
  • Online marktplaatsen (50%)

Verder blijken de offline marketingmiddelen beduidend minder budget te krijgen. Zo gaat er minder budget naar: 

  • Deur-aan-deuractiviteiten (50%)
  • Direct non-mail (zoals folders) (47%)
  • Telemarketing (24%)

“Dit is een trend die we in de hele b2b-markt zien: traditionele groothandels starten steeds vaker een webshop en richten hun aandacht vervolgens logischerwijs meer op de online marketingkanalen. Een mooie ontwikkeling waaruit blijkt dat b2b de online markt steeds meer omarmt.”, aldus Nancy.

Bron: https://www.cmihva.nl/data-visualisaties/

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp