ACM waarschuwt leveranciers baby- en kinderproducten over vaststellen prijs

Categorie
Gepubliceerd op: 4 juli 2023
Bijgewerkt op: 4 juli 2023
Babyproducten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt verschillende leveranciers van baby- en kinderproducten. De ACM krijgt veel signalen dat leveranciers verboden invloed uitoefenen op de verkoopprijzen van hun producten door winkeliers. Daarmee houden zij de consumentenprijzen van hun producten kunstmatig hoog.

Het gaat om leveranciers van onder andere kinderwagens, autostoeltjes, draagzakken, kindertextiel, kindermeubels, slaapproducten, speelgoed, flessen en spenen. De ACM houdt van verschillende bedrijven in de gaten of ze voldoen aan de regels. Bedrijven riskeren een boete die kan oplopen tot 900.000 euro of 10% van hun omzet als ze zich na de waarschuwing niet aan de regels houden.

Michiel Denkers, directeur Directie Mededinging bij de ACM: “Winkeliers moeten zelfstandig de prijzen van de producten in hun (web)winkel bepalen. Leveranciers mogen alleen een adviesprijs geven en geen druk uitoefenen op winkeliers om de consumentenprijs te verhogen of informatie geven over wat andere winkeliers met de prijzen doen. Ouders willen het beste voor hun kind. Ze zijn vaak minder kritisch en bereid om hun portemonnee te trekken. Het lijkt erop alsof in deze sector leveranciers daar gebruik van maken. Daar zijn jonge ouders de dupe van – terwijl deze fase in hun leven toch al veel uitgaven vraagt.”

Adviesprijs aan winkeliers moet vrijblijvend zijn

Leveranciers moeten winkeliers in staat stellen om zelfstandig hun verkoopprijzen te bepalen. Daarom mogen leveranciers alleen een vrijblijvend advies geven over de verkoopprijs aan winkeliers. Op deze manier kunnen winkeliers eerlijk met elkaar concurreren en betalen (groot-)ouders de beste prijs voor de baby- en kinderproducten. Het is ook verboden voor leveranciers om informatie te geven over wat andere winkeliers met de prijzen doen.

De ACM krijgt regelmatig signalen van winkeliers van baby- en kinderproducten dat zij bepaalde prijzen moeten hanteren. Daarom is het belangrijk dat alle leveranciers van baby- en kinderproducten checken of zij zich aan de regels houden.

Om leveranciers én winkeliers te helpen heeft de ACM een adviesprijscheck gemaakt. Leveranciers kunnen hiermee controleren of ze zich aan de regels houden. Winkeliers kunnen nagaan of hun leverancier verboden invloed uitoefent op hun verkoopprijzen in de (web)winkel.

Adviesprijscheck

Leveranciers mogen alleen een vrijblijvende adviesprijs meedelen. Als een leverancier een winkelier onder druk zet om die adviesprijs ook in de winkel te voeren, is er sprake van een zware overtreding. Druk kan bestaan uit het niet leveren van de producten. Ook telefoontjes en appjes waarin dringend gevraagd wordt om zich aan de adviesprijs te houden of waarin wordt gezegd dat anderen zich ook aan de adviesprijs zullen gaan houden, mogen niet. Winkeliers kunnen op de ACM site de ‘adviesprijscheck’ doen om te kijken of regels overtreden worden.

Please to watch this video.

Wat moet je doen als je leverancier dreigt om te stoppen met leveren als je de prijs niet aanpast?

De leverancier mag jouw verkoopprijs niet bepalen. Hij mag ook niet dreigen met een leveringstop of met slechtere voorwaarden als je de prijs niet aanpast. Doet hij dit toch? Dan kun je dit doen:

  1. Spreek de leverancier aan. Stuur de voorbeeldbrief van de ACM naar de leverancier. Hiermee maak je duidelijk dat je vrij bent om je eigen prijzen te bepalen.
  2. Schakel juridische hulp in. Samen met een juridisch adviseur kun je bepalen welke stappen zinvol en effectief zijn.
  3. Informeer de ACM. Meld bij de overtreding. Op basis van uw informatie en hun eigen analyse bepalen ze of ze een formeel onderzoek starten. Na het onderzoek kunnen ze een boete opleggen.

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Vincent Romviel
Vincent Romviel 250x250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp