Decathlon: “Via bewustwording naar duurzamer e-commercemodel”

planet people profit

Tijdens Shopping Today vandaag betrad ook Laurens Spiele, e-commerce directeur bij Decathlon, het podium. Hij nam zijn digitale publiek mee in een reis door de tijd op het gebied van e-commerce en duurzaamheid. Het e-commercemodel is niet in balans, zo vertelt Laurens en om hier iets aan te doen moet er beter worden gekeken naar de drie P’s (planet, people en profit) van duurzaamheid.

In het verleden zat de retailsector een stuk eenvoudiger in elkaar. Een ondernemer had een duidelijke afzetmarkt in de nabijheid, zonder al te veel concurrentie en hij had loyale klanten, die hij persoonlijk benaderde.

Inmiddels is er veel veranderd en bestaat dit retailbeeld niet meer. De concurrentie is door de digitalisering enorm toegenomen (over de hele wereld kunnen mensen eenzelfde webwinkel beginnen en aan jouw klanten producten verkopen) en de klant is veel minder loyaal geworden. Hierdoor is er een wapenwedloop op snelheid en gemak ontstaan tussen webwinkeliers en dit heeft een enorme (negatieve) impact op de eerder genoemde planet, people en profit.

Geen balans in e-commercemodel

Het is gebleken dat e-commerce geen sluitende propositie heeft; de meeste webwinkels maken verlies. Dit komt onder andere door verschillende keuzes die webwinkeliers maken om klanten te binden, zoals het aanbieden van gratis bezorgen en retourneren. Dit laatst kan eigenlijk alleen als je heel groot bent, als je hoge marges op je producten of als je verlies kunt en/of wilt lijden.

Als partij die bovenal sport toegankelijk wil maken voor zoveel mogelijk mensen, valt Decathlon niet onder een van deze drie categorieën. Ze willen niet de grootste zijn, hebben geen grote marges en kunnen (en willen) het zich ook niet veroorloven om verlies te maken. En daarom hebben zij met het oog op de toekomst het roer op het gebied van duurzaamheid omgegooid.

Bewustwording essentieel

Om duurzamer te kunnen worden, is het onder andere belangrijk dat je je klanten bewuster maakt van de impact van hun (bestel)gedrag. In andere branches zijn ze daar al langer mee bezig. Zo haalt Laurens het voorbeeld aan van hotels die hun gasten via kleine bordjes op de kamer laten afvragen of een handdoek wel echt meteen gewassen moet worden of dat hij nog een keer gebruikt kan worden. Door deze bewustwording hoeven er minder snel handdoeken te worden gewassen, wat een positief effect heeft op zowel de profit van het hotel als de planet.

Binnen e-commerce kan er ook dergelijke bewustwording worden gecreëerd. En dit gebeurt ook steeds vaker. Om bij Decathlon te blijven, zij zijn dit jaar gestopt met gratis verzending en retouren. Hierbij is een inschatting gemaakt van de negatieve effecten op de omzet, maar uiteindelijk bleken deze minder groot te zijn. Laurens vertelde dat ze sowieso door waren gegaan op deze ingeslagen weg, ongeacht het resultaat. Het is namelijk onderdeel van hun langetermijnvisie en Decathlon vindt het belangrijk om op deze manier voor wat meer bewustwording te zorgen.

Daarnaast zet Decathlon meer in op duurzame bezorging. Zo wordt er waar mogelijk met de fiets bezorgd en in dit hoeft helemaal niet te koste te gaan van de kwaliteit of de snelheid. Sterker nog, in sommige gevallen kan er zo binnen een uur worden bezorgd.

Versneld door corona

Door de uitbraak van het COVID-19-virus en de bijbehorende maatregelen zijn sommige ontwikkelingen bij Decathlon sneller gegaan dan gedacht. Zo is het doel om een sportervaring te bieden in een versnelling geraakt omdat mensen thuis moesten blijven en meer gingen sporten. In samenwerking met verschillende partners is Decathlon daarom instructie- en sportvideo’s gaan publiceren op de site, om mensen op weg te helpen en een goede ervaring te bieden. 

Laurens begon zijn presentatie met de gevleugelde uitspraak: Een beter milieu begint bij jezelf. Dit is zeker waar, maar geldt niet alleen voor consumenten. Ook webwinkels en de overheid kunnen en moeten hier hun verantwoording pakken. Alleen via een samenwerking door de hele keten kan er gewerkt worden aan een duurzamer e-commercemodel.