Consumenten bestelden eerder dankzij Bestel op Tijd-campagne

Categorie
Gepubliceerd op: 18 februari 2020
Bijgewerkt op: 25 januari 2021
Feestdagen Wees Voorbereid Bestel Op Tijd 800X400

De gezamenlijke campagne van de e-commercesector ‘Wees voorbereid – Bestel op tijd’ was een groot succes. De online video- en radiocampagne liep in november 2019 met als doel consumenten te adviseren om tijdig cadeaus te bestellen voor de feestdagen. Uit de effectmeting blijkt dat 43% van de consumenten vorig jaar eerder heeft besteld.

Ieder jaar zorgen de feestdagen voor een online omzetstijging van gemiddeld 28% ten opzichte van de rest van het jaar. In 2019 viel de jaarlijks in populariteit groeiende internationale koopjesdag Black Friday (29 november) vlak voor Sinterklaas, met kans op een zeer grote verkooppiek in slechts enkele dagen. Mede dankzij de campagne werden bestellingen beter gespreid over een langere periode, waardoor webwinkels en vervoerders deze goed en tijdig konden verwerken.

Op tijd besteld, op tijd bezorgd

De campagne is zeer positief ontvangen door consumenten, zo blijkt uit de effectmeting die is uitgevoerd door Direct Research. In de campagne stond Sinterklaas centraal, die blij is omdat de pakjes op tijd besteld en bezorgd zijn. Consumenten gaven aan hun bestellingen eerder te hebben gedaan door de campagne. In totaal heeft 43% van de consumenten eerder besteld voor Sinterklaas. Ruim 80% van de consumenten vindt het goed dat de e-commercesector deze boodschap communiceert en 68% heeft een of meerdere uitingen van de campagne gehoord of gezien.

Van Black Friday naar Black Week

Naast de campagne hebben webwinkels en vervoerders zelf ook vroeg geanticipeerd op de feestdagendrukte. Vervoerders hebben extra materieel en mankracht ingezet en veel webwinkels boden hun Black Friday kortingsacties gespreid over meerdere dagen aan. Hierdoor kon de logistieke druk worden gespreid en kwamen consumenten niet voor verrassingen te staan. “We zien dat deze aanpak voor veel partijen goed heeft gewerkt”, zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org. Dit jaar zitten er slechts zeven dagen tussen Black Friday en Sinterklaas. “Het is onze intentie om aankomende eindejaarsperiode opnieuw samen te werken met de hele sector om de feestdagen met z’n allen wederom tot een groot succes te maken voor webwinkels, vervoerders én consumenten,” aldus Wijnand Jongen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp