4 tips tegen milieuvervuilend plastic verzendmateriaal

plastic materiaal

Het is Plastic Free July, een wereldwijde beweging die miljoenen mensen helpt deel uit te maken van de oplossing voor plasticvervuiling. Ieder jaar komt er 5 miljoen ton plastic in de zee terecht: de plasticsoep. In de e-commerce zien we dat een plastic verzendzak soms een goede keuze is, juist om de impact op het milieu te verkleinen. Als webwinkel wil je op een bewuste manier omgaan met plastic verzendmateriaal, dus wij geven je een aantal tips.

1. Gebruik alleen een verzendverpakking als dat nodig is

Ten eerste, gebruik alleen een verzendverpakking als dat nodig is. Naast de bescherming van het product zijn er nog een aantal andere redenen om te verpakken. Wanneer marketing de enige reden is om een product te verpakking, is het onnodig een verpakking te gebruiken.

2. Verzend zo min mogelijk lucht in je pakketten

Een pakketje dat door een webwinkel verzonden wordt in een plastic verzendzak bevat geen lucht, in tegenstelling tot een doos. Hierdoor bespaar je veel CO₂-uitstoot in de distributie van je pakket. Bekijk dus goed welke producten je in een doos verzendt of in een verzendzak, een doos past niet altijd perfect om het product. Bovendien kun je plastic verzendzakken, als je je proces goed inricht, recyclen.

3. Maak gebruik van gerecycled plastic

Plastic verzendzakken kun je, zoals aangegeven, keer op keer recyclen. Als Thuiswinkel.org stimuleren we dit gebruik van gerecycled plastic en is in het Brancheverduurzamingsplan Verpakken de doelstelling dat in 2022 plastic verzendzakken voor 50% uit gerecycled plastic bestaan.

Gebruik monomateriaal verpakkingen, dus een verpakking die voor 100% uit één materiaal bestaat. Deze verpakkingen zijn eenvoudig te recyclen. Hoe meer monomateriaal plastic er retour komt, hoe hoogwaardiger het gerecyclede plastic kan zijn en hoe hoger percentage gerecycled materiaal in nieuwe verzendzakken of andere producten zal zijn. Zo sluiten we uiteindelijk de cirkel en voorkomen we plastic afval op straat en in de oceaan. 

4. Maak gebruik van een hersluitbare verzendzak met plakstrip

Zorg dat je (monomateriaal plastic) verpakking voorzien is van een plakstip. Zo hoeft de consument de zak niet dicht te plakken met ducttape wanneer het pakketje retour wordt gestuurd. Het gebruik van ducttape of andere plakband bemoeilijkt de recycling.

Meer weten?

Wil je meer weten over verpakkingen of andere onderwerpen over duurzaamheid? Neem dan contact op Ellen de Lange, beleidsadviseur duurzaamheid bij Thuiswinkel.org ().