30 januari 2019

CitroenAir: Van pure groothandel naar adviserende toeleverancier

citroenair logo

In de b2b-markt kan de concurrentie moordend zijn. Des te belangrijker om een unieke positie in de markt te verwerven. CitroenAir doet dat door niet alleen producten te verkopen, maar door heldere adviezen te geven en de klant op alle gebieden te ondersteunen. We spreken met Bram de Geus, CEO van CitroenAir.

CitroenAir levert onder andere sanitaire accessoires voor scholen, kantoren, horeca en de gezondheidszorg. Zo leveren ze handdrogers, spiegels, zeepdispensers en papieren handdoeken voor toiletgroepen. “We hebben hierdoor veel te maken met unieke klanten. Het duurt een aantal jaar voordat die organisaties nieuwe artikelen nodig hebben. Voor de verbruiksartikelen komen klanten natuurlijk wel vaker terug”, vertelt Bram.

Content en campus

In de branche is veel concurrentie, maar Bram maakt zich daar niet druk om. “We zitten aan de bovenkant van de markt met de wat luxere producten. We richten ons op de projectinrichter en adviseurs en daardoor gaan we een andere weg in dan de concurrentie. We willen niet concurreren op prijs, want dan krijg je een race naar de bodem. Onze expertise ligt in het advies geven. Dat doen we door met onze klanten mee te denken in (maatwerk)oplossingen en met onze blogs en de CitroenAir Campus. Daar kunnen we uitleg geven over de producten en de verschillen daartussen.”

De campus is ontstaan door de komst van veel nieuwe medewerkers. “Die leiden we intern op zodat ze goed geïnformeerd blijven over onze producten. Die informatie hebben we verwerkt in trainingen en op basis daarvan hebben we de blogs geschreven. Zo kunnen we onze kennis optimaal delen en inzetten.”

Sanitaire accessoires kunnen het verschil maken

“We verkopen misschien niet echt sexy producten, maar we proberen mensen wel bewust te maken dat het wel belangrijk is dat je goede sanitaire accessoires hebben. Dat doen we door cases te delen en tips en adviezen te geven. We vertellen bijvoorbeeld hoe je een sanitairgroep goed inricht en waar een invalidetoilet aan moet voldoen of hoe je dementerende mensen kunt ondersteunen. Op die manier profileren we ons als projectspecialist die alles weet over de samenstelling van de producten en de montage. We kunnen maatwerk bieden en dat waarderen onze klanten.”

Een mooie extra service is ook de aandacht en tijd die ze stoppen in klanten. “Als een architect iets bij ons opvraagt, dan proberen we ze in contact te brengen met de accountmanager van het merk, zodat zij hun kennis kunnen delen en het beste advies kunnen geven. In Nederland werkt dat al heel goed en kennen we de markt. In het buitenland is dat wel wat lastiger, daar ligt een deel van onze focus in het aankomende jaar. Maar inmiddels is wel onze Engelse site ook live."

Webshop ook als communicatiemiddel

Onlangs hebben ze een nieuwe website, gebouwd door Nieuwe Pixels, gelanceerd. Naast de webshop, met ruim 12.000 producten, is de focus ook gericht op het informeren van bestaande en nieuwe bezoekende klanten. “Onze website is vooral ingericht op de eindgebruiker, de facilitaire medewerkers of directie van bedrijven. De opzet is clean en verder kan de website alles wat je van een website zou verwachten. We bieden verschillende talen, want onze klanten komen uit binnen- en buitenland.”

De content die ze hebben, delen ze via de website en via nieuwsbrieven. “Door de AVG hebben we helaas een wat kleinere database overgehouden. We werken nu hard aan het opbouwen van de database. Dat is een uitdaging, maar het is belangrijk om aan de wet te voldoen en we merken wel dat degenen die zich nu inschrijven ook echt interesse hebben in onze content. De database is veel kwalitatiever geworden. Rond de AVG hebben we trouwens veel gehad aan de hulp van Thuiswinkel.org. De Privacytool en de juristen hebben ons goed geholpen”, besluit Bram.

Interesse in Thuiswinkel Zakelijk?

Verkoop jij ook online producten aan bedrijven? Dan kun je profiteren van de voordelen van Thuiswinkel.org en het keurmerk Thuiswinkel Zakelijk! De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Bekendheid van Thuiswinkel is groot.
  • Betrouwbaarheid dankzij uitgebreide certificering.
  • Integriteit, dit keurmerk wordt uitgegeven zonder winstoogmerk.
  • Deskundigheid, onze toetsen worden uitgevoerd door externe en onafhankelijke bureaus.
  • Gratis of met korting toegang tot ons netwerk, kennis, events, onderzoeksrapporten en meer.

Bekijk de rest van de voordelen ofWord meteen lid