Influencers: grote kansen, grote risico’s

Gepubliceerd op: 23 april 2024
Bijgewerkt op: 23 april 2024
Influencer Marketing 800X400

Werken met content creators biedt enorm veel kansen. Als jouw merkidentiteit een influencer aanspreekt, kun je super-specifieke segmenten van trouwe volgelingen bereiken met een op maat gemaakte, authentieke boodschap. Niks beter dan de creativiteit van iemand die midden in jouw doelgroep staat!

De vrijheid van de creator maakt deze vorm van adverteren krachtig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Influencers zijn zich niet altijd bewust van regelgeving zoals de Nederlandse Reclame Code. Met een creatief tussenpersoon kun je jouw grip verliezen op de compliance van reclameboodschappen. Uitingen die niet volgens de regels zijn, kunnen bij de Reclame Code Commissie of bij overheidstoezichthouders belanden en voor negatieve publiciteit zorgen voor jouw merk.

Krijg vat op content

Gelukkig kan dit voorkomen worden met Influencer Monitor. De online tool van de Stichting Reclame Code, waarmee jouw creatorcampagnes volgens de regels verlopen. Mogelijke problemen signaleer je op tijd, zodat je meteen kunt ingrijpen. Daarnaast draagt het aanpakken en voorkomen van overtredingen bij aan het vertrouwen in influencer marketing in het algemeen. Dat komt de hele industrie ten goede!

Influencer Monitor stelt je in staat grote hoeveelheden inhoud van sociale media te doorzoeken op betaalde samenwerkingen en sponsoring. Verschillende AI-analyses helpen je bepalen of een uiting volgens de regels is of niet.

Creatorkanalen

Blijf op de hoogte van jouw markt

Sociale mediaplatforms bieden geen enkele manier om sytematisch posts te doorzoeken. En hoe volg je een enkele creator over meerdere platforms? Influencer Monitor verzamelt alle content op een plek. Momenteel is het mogelijk YouTube-, Instagram-  en TikTok-kanalen toe te voegen. De inhoud wordt dagelijks geüpdatet.

AI-filters

Pik het signaal uit de ruis

Online posts bekijken is al vrij snel een gigantische klus. Daarom biedt Influencer Monitor een groeiend assortiment aan filters: omschrijvingen, bijschriften, gesproken tekst en tekst in beeld kunnen met zoektermen gesorteerd worden. Daarnaast is het mogelijk om minderjarigen en merklogo’s te detecteren. Met slimme filters besteed je alleen tijd aan het controleren van relevante content.

Hulp bij beoordeling

Onderscheid snel overtredingen

Bepalen of een uiting zich aan de regels houdt, vereist altijd enig denkwerk. Dat wil niet zeggen dat dit proces niet versneld kan worden. Wanneer je inhoud beoordeelt, stipt Influencer Monitor belangrijke details voor je aan om sneller een beslissing te maken.

Automatische rapportage

Maak je punt met data

Het publieke debat over influencers kan hoog oplopen, maar Influencer Monitor bewapent je met de nodige statistieken om goed beslagen ten ijs te komen. Er zijn genoeg ongefundeerde claims over creators. Jij komt met feiten. Daarnaast heb je, of je overtredingen nu opvolgt met een goed gesprek of via een formele klachtenprocedure, altijd de relevante details bij de hand.

Influencermarketing verantwoord en transparant in vier stappen:

  1. Doelstelling – Welke kanalen van creators wil je in de gaten houden?
  2. Afstelling – Stel verschillende AI-filters in om problematische uitingen te detecteren.
  3. Beoordeling – Check of uitingen in jouw branche volgens wet- en regelgeving zijn
  4. Opvolging – Ga waar nodig in gesprek met creators en wijs ze op de regels.

Lees meer

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp