VNO-NCW en MKB-Nederland updaten beleidskoers 2024-2027

Gepubliceerd op: 24 april 2024
Bijgewerkt op: 25 april 2024
Geschreven door
VNO NCW 800X400 (1)

‘Naar een sterker Nederland. Een agenda voor hernieuwd vertrouwen in de toekomst en een weerbaar Nederland’. Dit is de titel van de geüpdatete koers van VNO-NCW en MKB-Nederland. In 2021 lanceerde de werkgeversorganisaties hun nieuwe koers, ‘Ondernemen voor brede welvaart’. In de update uit 2024 worden nieuwe punten benadrukt, namelijk; extra aandacht voor veiligheid, de economische weerbaarheid van Nederland, (fysieke en online) dreigingen.

Ondernemen voor de brede welvaart

Begin 2021 presenteerden de ondernemingsorganisaties een nieuwe koers naar 2030 met brede welvaart als leidraad. Daarbij stonden drie pijlers centraal:

  • een productief Nederland
  • een inclusief en sociaal Nederland
  • een duurzaam Nederland

Daarnaast bevatte de koers ook een nieuwe rolopvatting over het bedrijfsleven (Rijnlands model 2.0). Bedrijven nemen daarin onder meer verantwoordelijkheid voor de externe effecten van hun bedrijfsvoering en kijken ook wat ze zelf kunnen doen aan maatschappelijke vraagstukken. Dit ligt in lijn met zowel de Shop Responsible strategie van Thuiswinkel.org als de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering dat samen met de markt is gelanceerd.

Wat er moet gebeuren

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland moet er nog het een en ander gebeuren. Zo is het zaak om de komende jaren flink gas te geven om ervoor te zorgen dat onze productiviteit en ons ondernemingsklimaat weer verbeteren. Dit met een steviger inzet op innovatie, minder regels, meer ruimte voor ondernemerschap en extra aandacht voor de digitale vaardigheden van mensen en innovatie. Voor een sociaal Nederland -en om werknemers meer grip te geven op hun leven en werk, moet werken meer lonen en is o.a. meer regie nodig op wat onze economie aan arbeidsmigratie nodig heeft. Voor een duurzaam Nederland moeten vooral de bestaande klimaatplannen worden uitgevoerd (niet weer nieuw beleid) en is het zaak te beginnen met het bouwen van nieuwe circulaire productieketens. Tot slot, cybercriminaliteit groeit hard. Het is van groot belang om cybercriminaliteit en ondermijning aan te pakken, met een sterke nadruk op samenwerking tussen overheid en bedrijven als topprioriteit.

Politieke Agenda Thuisiwinkel.org

De punten uit de koers van VNO-NCW en MKB-Nederland liggen in lijn met de Thuiswinkel Shop Responsible strategie. Tussen beide strategieën zijn tussen alle thema’s overeenkomsten te vinden. Ook Thuisiwinkel.org vindt het namelijk belangrijk dat de Nederlandse arbeidsproductiviteit hoog blijft, dat werken loont, dat ondernemers onderdeel zijn van de oplossing om te verduurzamen én vindt de cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven heel belangrijk.

Benieuwd wat wij al doen, wat we gaan doen en wat we vragen van de politiek? 

Check dan onze Nationale E-commerce Agenda 

Onderwerpen

Heb jij vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact met onze expert.

Djim 250

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp