18 januari 2019

Brexit: Buigen is barsten!

Theresa May is de minst te benijden politicus (m/v) van Europa. Je zult het maar voor je kiezen krijgen: je krijgt de opdracht om de legacy van je voorganger (Cameron) uit te moeten voeren en de parlementariërs die je je vrienden noemt (Conservatieven), beramen de ene na de andere politieke moord op je (zoals Brutus op zijn vader Caesar). Gemakshalve heb ik het dan nog niet eens over de vijand (Labour) en de Britten met gezond verstand (de ‘remainers’). Voor mij zou dit al ruimschoots genoeg zijn om heel chagrijnig van te worden. Maar volgens mij heeft May de huid van een olifant.

Eigenlijk zou May gewoon lekker op de bank moeten gaan zitten, sloffen aan en tablet in de hand. Lekker online een jurkje kopen bij een Frans modehuis, waarmee ze over de Britse podia kan zwieren. Ze zou meteen weer merken hoe blij je van e-commerce kunt worden.

Bij een eventuele no-dealsituatie dreigen zulke online geluksmomentjes bij aankopen op het continent een heel stuk lastiger te worden. No deal betekent dat alle bestaande afspraken en regelgeving tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komen te vervallen. Kunnen de gegevens van online consumenten dan wel vrijelijk blijven stromen? In welke mate zijn consumentenrechten en privacy van burgers geborgd? Als het al tot een bestelling kan komen, hoelang gaat het vervoer naar het Verenigd Koninkrijk dan duren? Welke douane- en andere administratieve lasten vindt de e-commerceketen op haar pad? Wat gaat dat kosten en wie gaat dat betalen? Geen fijne vragen en een weinig aantrekkelijke toekomst, toch? Ik zei eerder deze week niet voor niets in Twinkle dat de onzekerheid groot is. Totale chaos dreigt …

We gaan het zien de komende dagen. Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen dat May een konijn uit de hoge hoed kan toveren. Een paar dagen is natuurlijk veel te weinig tijd als er al zo lang wordt onderhandeld. Misschien is een uitstel van de Brexit, waar ook koepelorganisatie VNO-NCW voor pleit, een goede manier om uit de impasse te komen en complete chaos te voorkomen.

Ondertussen moeten de overige 27 EU-landen de rug recht houden. Buigen voor de politieke wispelturigheid van het Verenigd Koninkrijk zal barsten betekenen voor de Europese Unie.

Hulp nodig bij in de voorbereidingen?

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid bieden ondernemers praktische tips om (ondanks alle onzekerheid) aan de gang te gaan met hun Brexit-voorbereiding. Daarnaast kun je voor vragen ook , belangenbehartiging & beleid bij Thuiswinkel.org.

Lees meer over de Brexit