16 november 2018

Hulp nodig voor de Brexit?

Een voet op de engels vlag een voet op de europese unie vlag

Er wordt weleens geroepen dat er online geen grenzen zijn, maar op het moment van een uitzonderlijke situatie worden ze toch weer eens te meer duidelijk. De Brexit is zo’n situatie. Op 29 maart 2019 is de afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie een feit, en webwinkels die vanuit of naar het VK verkopen, kunnen daardoor voor grote uitdagingen komen te staan. Start dus op tijd met de voorbereidingen en vraag om hulp als dat nodig is.

Het kan zijn dat het VK langer lid blijft van de douane-unie, ook als ze na een overgangsfase geen akkoord bereiken over een nieuwe handelsrelatie met EU-landen. Dat zou ervoor zorgen dat er geen sprake is van een ‘hard’ Brexit en dat de handel naar het VK zo min mogelijk wordt belemmerd. De kans op deze ‘soft’ Brexit is groot, maar Thuiswinkel.org raadt haar leden toch aan om uit te gaan van het ergste en zich nu al voor te bereiden op een toekomst waarin het Verenigd Koninkrijk niet meer in de douane-unie zit. In dat laatste geval wordt zakendoen met het VK vergelijkbaar met zakendoen in Australië, een ‘derde land’.

De administratieve handelingen zullen zwaarder worden, er gelden andere wetten en regels en de tarieven en btw-afdracht worden anders. Ook gaan, in het geval van een harde Brexit, de douaneregels op de schop. Volgens Hulpbijbrexit.nl kan het voorbereiden op de nieuwe regels enkele maanden in beslag nemen, dus het is verstandig hier nu al mee te beginnen.

Brexit Impact Scan en subsidie

Brexitloket.nl heeft een zogenoemde Brexit Impact Scan gemaakt, waarmee je kunt achterhalen wat de impact op jouw organisatie zal zijn. Heb je persoonlijk advies nodig? Dan kun je een Brexit-voucher aanvragen voor subsidie om een externe adviseur in te huren. Op deze manier kunnen mkb'ers bijvoorbeeld hulp krijgen bij het kiezen van een andere afzetmarkt dan het Verenigd Koninkrijk. Ook kunnen ze advies inwinnen over de gevolgen van de Brexit voor transport of het vrije verkeer van goederen.

Het AD meldde op 15 november jl. dat er nog nauwelijks gebruik is gemaakt van de subsidie. Van de beschikbare € 4 miljoen is tot op heden slechts € 10.000,00 uitgekeerd. De vouchers dekken een bedrag van maximaal € 2500,00, dus er is nog ruimte voor minstens 1600 toekenningen. Thuiswinkel.org raadt haar leden aan om hier serieus aandacht aan te besteden, zodat zij straks niet voor nare verrassingen komen te staan als het VK zich daadwerkelijk lostrekt van de EU.

Hulp nodig bij in de voorbereidingen?

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid bieden ondernemers praktische tips om (ondanks alle onzekerheid) aan de gang te gaan met hun Brexit-voorbereiding. 

Lees meer over de Brexit