24 juli 2018

Let op regelgeving: verkoop je split-airco met installateur

Split airco op dak

De Europese Unie heeft vorig jaar de F-gassenverordening (EU Verordening 517/2014) aangenomen om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen sneller te verminderen. Deze F-gassen zijn onderdeel van split airco’s, oftewel airconditioningsystemen die bestaan uit een binnendeel (bijvoorbeeld in huis, in een winkel of in een restaurant) en een buitendeel (bijvoorbeeld op het dak, tegen een buitenmuur of op de grond). Dit soort airconditioning wordt gevuld met koudemiddelinhoud, wat F-gassen bevat. De F-gassenverordening heeft dus de nodige impact op de (online) leveranciers van split airco’s en Thuiswinkel.org zet deze gevolgen voor je uiteen.

Onder de F-gassenverordening mogen leveranciers van met gefluoreerde broeikasgassen gevulde apparatuur die niet hermetisch kan worden afgesloten, deze uitsluitend aan consumenten verkopen als zij de installatie erbij verkopen. Dit moet worden verricht door een F-gassen-gecertificeerde onderneming.

Wat kun je doen?

Via de branchevereniging voor leveranciers en installateurs in de airco- en koeltechniek NVKL kun je erkende installateurs vinden. Ook Techniek Nederland heeft een lijst met erkende installateurs, hierbij kun je bij specialisme op ‘koeling’ klikken. Retailers die ook producent zijn (dit is ook het geval wanneer je producten zelf uit het buitenland importeert en op je Nederlandse platform verkoopt) moeten geregistreerd zijn als qoutahouder. Rijkswaterstaat heeft hier een register voor.
Het is van belang dat je zeker weet dat een split-airco op de juiste manier is geïnstalleerd. Overweeg daarom je de airco niet direct meer aan de klant te leveren, maar hem bijvoorbeeld direct te laten meenemen door de (erkende) installateur. Met de verkoop van airco’s inclusief de installatie gaat de prijs omhoog. Niet alle handelingen van de installatie moeten gedaan worden door de installateur. Het is mogelijk om af te spreken met je installateur dat de consument een deel zelf uitvoert.

Striktere handhaving

Binnen Nederland worden de verbodsmaatregelen uit de F-gassenverordening uitgevoerd via het ‘Besluit gefluoreerde broeikasgassen en ozonlaagafbrekende stoffen’. Rijkswaterstaat heeft de opdracht gekregen om te bepalen hoe deze verordening kan worden gehandhaafd. Voor (online) verkopende partijen is het daarom zaak om zo snel mogelijk te voldoen aan de regels uit de F-gassenverordening.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de F-gassenverordening of andere duurzaamheid-gerelateerde onderwerpen? Neem dan contact op met Margreeth Pape, Programmamanager Duurzaamheid bij Thuiswinkel.org ()