17 juli 2018

OTTO: “Duurzaam ondernemen creëert een win-winsituatie voor iedereen”

Logo's Bewust Bezorgd en OTTO

Samen de e-commerce duurzaam maken, dat is het doel van Bewust Bezorgd. Met dit rekenmodel kun je precies de CO2-uitstoot van de bezorging van een pakketje berekenen en zien waar je nog kunt besparen. Wat drijft de initiatiefnemers? Het derde interview in deze reeks met de pilotpartners: Sander Trum, communicatie coördinator bij OTTO.

Wat is jullie motivatie om mee te doen met Bewust Bezorgd?

 “Bewust Bezorgd past precies in het straatje van OTTO. Wij vinden het heel belangrijk om klanten bewust te maken. Veel consumenten weten niet wat er schuilgaat achter het bezorgen van een pakketje en wat de invloed is op de CO2-uitstoot. Het is belangrijk om informatie hierover te bieden zodat klanten de mogelijkheid hebben een duurzame keuze te maken.”

Past dit binnen het bredere beleid van OTTO?

 “Absoluut. Verantwoord ondernemen zit in het DNA van OTTO. De Otto Group - waar OTTO Nederland onderdeel van uitmaakt - heeft duurzaamheid al sinds de jaren tachtig opgenomen in de bedrijfsdoelen. We hebben in 2006 het doel gesteld om in 2020 onze CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 2006. In 2017 hebben we een reductie van 42% ten opzichte van 2006 gerealiseerd en daarmee zijn we op de goede weg om in 2020 een reductie van 50% te halen. We doen dat onder andere door steeds minder gebruik te maken van luchttransport voor de levering van de artikelen naar onze magazijnen, en meer van vervoer over de weg, het water of het spoor. Daarnaast is ons verpakkingsmateriaal gemaakt van FSC-gecertificeerd karton en kleinere artikelen, zoals kleding, worden in verzendzakken verzonden die zijn gemaakt van 80% gerecycled plastic.”

Dat zijn mooie stappen. Is dat ook de reden dat merkvergelijker Rank a Brand OTTO verkoos als meest duurzame webshop?

 “Naast het terugdringen van de CO2-uitstoot, zijn wij ook actief bezig met het verduurzamen van ons assortiment. Zo heeft ruim driekwart van onze kleding het ‘Cotton made in Africa’ keurmerk. In 2020 wordt dit 100%. In dit programma worden boeren opgeleid om zo duurzaam mogelijk en op een eerlijke manier katoen te verbouwen. Daarbij streven wij er bijvoorbeeld naar om in 2020 alleen nog maar FSC-hout te verkopen, dat geldt voor alle artikelen die hout bevatten. Ook kijken we naar diervriendelijkheid, we verkopen geen bont en alle leer is afkomstig van de bijproducten van de vleesindustrie. Voor consumenten zijn de duurzame producten op onze website herkenbaar als GOODproducts. Daarvan hebben we er circa 50.000 in ons assortiment. Daarbij worden bijna al onze retour gestuurde artikelen – na grondige reiniging en controle – weer opnieuw aangeboden in de webwinkel zodat er geen onnodige verspilling ontstaat.”

Wat doen jullie om de last mile zo duurzaam mogelijk te maken?

 “Onze vrachtwagens rijden zo vol mogelijk tussen Duitsland – waar onze magazijnen staan – en Nederland op en neer. Vanuit de magazijnen met veel modeartikelen, dat is het grootste deel van ons assortiment, kunnen vrachtwagens elke dag vol naar Nederland rijden. Maar van artikelen die wat minder verkocht worden, een tuinhuisje bijvoorbeeld, kunnen we niet iedere dag een volle vrachtauto naar Nederland laten rijden. Dan wachten we één of twee dagen tot de vrachtwagen vol is, voordat deze naar Nederland rijdt. Wij werken ook samen met andere labels van de Otto Group, zoals Bon Prix, Heine en About you, om de beladingsgraad zo optimaal mogelijk te houden. Daarbij komt dat als onze vrachtwagens de goederen lossen in het magazijn bij PostNL, wij zorgen dat de retouren weer met dezelfde vrachtwagen teruggaan. Wij hebben soms een iets langere levertijd, maar door zo efficiënt mogelijk te plannen, zorgen we wel voor een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.”

Is de klant wel bereid om een paar dagen te wachten?

 “De communicatie in de last mile logistiek is heel belangrijk, zodat de klant weet wanneer hij zijn pakketje kan verwachten, maar ook zodat de chauffeur het pakket in een keer kan bezorgen en niet onnodig op en neer hoeft te rijden. Wij informeren onze klanten zo goed mogelijk, zo vroeg mogelijk in het logistieke proces en in het laatste stuk in samenwerking met PostNL. Natuurlijk, de consument wil steeds sneller bediend worden en als e-commercebedrijf zien wij het als onze taak om de klant daarin zo goed mogelijk te helpen. Maar daarbij komt ook dat het duurzame aspect voor consumenten ook steeds belangrijker wordt. Daarom is het belangrijk om inzicht te bieden, zodat de consument kan kiezen wat er op dat moment het zwaarst weegt.”

Je ziet duurzaamheid dus niet als iets wat tegen de business in druist?

 “Een fijn aspect van duurzaamheid is dat het eigenlijk voor iedereen voordelen heeft. Kijk bijvoorbeeld naar efficiënter verpakken: Een klant heeft minder verpakkingsmateriaal, wij kunnen efficiënter onze vrachtwagens inrichten en dat betekent dat er minder CO2-uitstoot is. Het betekent ook dat wij minder kosten maken in het vervoer. We zijn met z’n allen op de aarde en we willen zorgen dat die aarde bewoonbaar blijft. Dat zie je niet alleen in onze branche maar wereldwijd. Dus de stap die we nu samen hebben gezet met de Bewust Bezorgd-tool, is weer een stap is in de goede richting en sluit ook aan bij wat de consument uiteindelijk wil. Dat is een win-winsituatie.”

Meer weten over Bewust Bezorgd?

logo bewust bezorgd Benieuwd naar de mogelijkheden van het nieuwe rekenmodel van Bewust Bezorgd? Ga dan naar de consumentenwebsite en check de milieu-impact van jouw bestelling. Als je nog meer vragen hebt over dit duurzame initiatief, neem dan contact op met Ellen de Lange (), programmamanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.