24 mei 2018

Opnieuw toestemming nodig voor het versturen van de nieuwsbrief?

email laptop brief spraakballonnetje

Morgen is het zover, dan treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. De afgelopen dagen stellen opvallend veel leden dezelfde vraag: “Moet ik als webshop aan mijn klantenbestand opnieuw toestemming voor de nieuwsbrief vragen?”

Kort gezegd is het antwoord op deze vraag: “Nee”. Als het goed is, heb je deze toestemming namelijk al verkregen. De verplichte toestemming hiervoor is immers geregeld in de Telecommunicatiewet en niet in de AVG. Dit betekent dus dat als je vóór 25 mei 2018 al toestemming hebt verkregen voor het versturen van de nieuwsbrief, je deze toestemming niet opnieuw hoeft te vragen. 

Bewijslast

Een nieuwe eis waaraan je als webshop wel moet voldoen onder de AVG, is dat je moet kunnen aantonen dat iemand je die toestemming heeft gegeven. Je hebt hiervoor dus een bewijslast. Zorg er daarom voor dat je het aanvinken van een checkbox logt of dat je op een andere wijze een bevestiging verzamelt van de inschrijving voor de nieuwsbrief. Een eventueel handig handvat hierbij is het gebruikmaken van een dubbele opt-in. De ontvanger meldt zich dan aan en bevestigt vervolgens zijn aanmelding door op een link te klikken in een e-mail die naar hem is toegestuurd.

Samenvattend, je hoeft onder de AVG dus niet je hele contactbestand nogmaals om toestemming te vragen voor het ontvangen van de nieuwsbrief, zolang je dus maar kunt aantonen dat zij deze toestemming eerder al hebben gegeven. Sterker nog, het is niet zomaar toegestaan om ongevraagd een e-mails te sturen met de vraag of mensen jouw nieuwsbrief willen ontvangen. Voor een dergelijke mail heb je een bestaande klantrelatie of toestemming nodig. 

Meer informatie?Vincent Romviel

Heb je nog vragen over het mogen versturen van e-mails of over andere onderwerpen die betrekking hebben op de AVG? Neem dan contact op met onze jurist Vincent Romviel ().