17 mei 2018

ShoppingTomorrow: Het nieuwe onderzoeksjaar is van start

Verslag van ShoppingTomorrow: De Kick-off (1/2)

congreszaal met mensen

Op 16 mei hebben 350 experts van onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow het nieuwe onderzoeksjaar succesvol afgetrapt in Nieuwegein. De vele presentaties hebben de bezoekers geïnspireerd om met hun eigen onderzoeksvraag aan de slag te gaan en samen tot praktische tips te komen voor BV Nederland. Wat kunnen we leren van de Nederlandse kijk op de wereld, en de kijk van de wereld op Nederland?

Inge Demoed opende het programma met een overzicht van de expertgroepen die dit jaar gaan werken aan de bluepapers en het befaamde ShoppingTomorrow-boek. Maar liefst 23 expertgroepen buigen zich komend half jaar over hun eigen onderwerpen en presenteren op 23 en 24 januari 2019 hun bevindingen tijdens de Webwinkel Vakdagen. Vervolgens gaf zij het podium aan enkele inspirerende sprekers. 

MADE.com – Damien Poelhekke

MADE.com is in 2010 online begonnen vanuit de filosofie dat winkels en dure designmerken hun klanten oneerlijk behandelen door onnodig hoge prijzen te vragen. Aangezien MADE.com geen magazijnen, winkels en tussenpersonen kent, kunnen ze veel kosten besparen die dus ook niet doorberekend hoeven te worden aan de klant. Daarnaast start het bedrijf enkele unieke samenwerkingen met onder andere Schiphol, nieuwe talentvolle designers, influencers en consumenten om zo hun producten 24/7 onder de aandacht van de klant te brengen. Lees het uitgebreide verslag van de presentatie

Kitty Koelemeijer (Business Universiteit Nyenrode)

Kitty Koelemeijer nam ons in haar presentatie mee in de internationale e-commercecijfers. Ze vertelde dat China met recht een grootmacht is geworden en dat er vele kansen liggen in India. Daarnaast ging ze dieper in op de macht van de online platformen, en dat ook zij hun linkjes nu steeds meer leggen naar de fysieke wereld. Alibaba helpt bijvoorbeeld de papa-en-mama-winkeltjes in China door ze te voorzien van de nieuwste technologieën waardoor ze kunnen blijven voortbestaan. Aan de andere kant van de wereld richt Amazon zijn pijlen nu ook onder andere op ziekenhuizen en health care, om zo nieuwe markten te kunnen betreden. 

CLUSE – Erik Swen en Maurits Sun

Wat we van horlogemerk CLUSE kunnen leren, is hoe je een merk opzet met behulp van social media en influencers. Erik Swen en Maurits Sun vertelden welke social-mediakanalen zij inzetten voor welk doel, en dat je eigenlijk voor elk onderdeel van het AIDA-model andere content op andere kanalen moet creëren. Bij de aandachtsfase laten ze bijvoorbeeld hun horloges op subtiele wijze zien en willen ze mensen een positief gevoel geven bij hun producten. Hoe verder ze in het AIDA-model komen, hoe duidelijker ze de horloges in beeld brengen. 

Create2fit – Tom Coronel

Vervolgens was het podium voor zakenman en oud-coureur Tom Coronel. Vol enthousiasme vertelde hij over de vier specialistische webwinkels die hij met zijn bedrijf runt. Tom gaf de aanwezigen een aantal nuttige tips om de klant ook na de aankoop aangesloten te houden bij je merk of winkel. Zo maakt zijn webshop al jaren succesvol gebruik van gebruiksvideo’s op YouTube, legt een goede aanwezigheid op social media hem geen windeieren en vertelde hij dat het aanbieden van service op apparaten op het juiste moment ook wonderen doet. Maar bovenal: Durf de dingen anders aan te pakken dan anderen.

Abbi Insights – Marco Wolters

Als afsluiter van het ochtendprogramma was het woord aan Marco Wolters. Hij gaf een eerste inkijk in zijn nieuwe bedrijf abbi insights BV. Samen met CM.com spelen zij in op de trend dat millennials de tijd niet meer nemen om vragenlijsten over hun gedrag in te vullen. Via de onderzoeks-chatbot abbi insights kan dit gedrag nu realtime worden gemeten en ShoppingTomorrow heeft de eer om deze techniek voor het eerst op grotere schaal te gebruiken.

Hierdoor kan er tijdens dit onderzoeksjaar uitgebreider onderzoek worden gedaan door de verschillende expertgroepen. Via abbi insights worden de vragen die binnen de groepen leven eenvoudig naar alle deelnemende experts doorgestuurd, waardoor er op eenvoudige wijze een grotere groep respondenten wordt aangesproken. Voor abbi insights is ShoppingTomorrow een mooi platform om de eerste – veelbelovende – stappen te zetten naar een verdere doorontwikkeling van deze interessante tool.

De expertgroepen zijn van start

Na het ochtendprogramma hebben de experts kennis gemaakt met elkaar binnen de eigen expertgroep en zijn ze begonnen met het formuleren van de onderzoeksvraag. De bezoekers die niet bij een expertgroep zaten, hebben een parallelprogramma gevolgd. De groep kwam vervolgens weer samen in de grote zaal om af te sluiten. 

Lees deel twee van het evenementenverslag >>

Op de hoogte blijven van ShoppingTomorrow?

Meld je dan aan voor een expertgroep, deel je eigen kennis en vergroot je netwerk. Er zijn nog enkele expertgroepen op zoek naar deelnemers. Ga voor meer informatie naar www.shoppingtomorrow.nl