2 mei 2018

“Instant payments worden de nieuwe norm voor betalen vanaf begin 2019”

Een logo waarbij een klok staat weergegeven met de tekst 'maximaal 5 seconden' erbij

Vanaf volgend jaar behoort het wachten totdat een bedrag tussen verschillende banken is overgemaakt tot de verleden tijd. De grootste banken van Nederland hebben met elkaar afgesproken dat zij de Europese standaard van de European Payments Council (EPC) niet alleen willen overnemen, maar zelfs nog willen aanscherpen. We spraken met Inge van Dijk, Program Manager Instant Payments bij Betaalvereniging Nederland over deze instant payments en de invloed hiervan op het Nederlandse betaallandschap.

Vaak kun je al snel geld overmaken van de ene naar de andere rekening bij dezelfde bank, maar direct betalen van de ene naar de andere bank is nog niet mogelijk. “In een tijd dat alles realtime gaat, bestellingen op dezelfde dag en ook op zondag kunnen worden bezorgd, is het logisch dat je ook meteen over je geld kunt beschikken, 24/7”, aldus Inge.

Met die gedachte heeft de EPC de zogenoemde SEPA instant payments geïntroduceerd, waarbij betaaldienstverleners in Europa er sinds november 2017 voor kunnen kiezen om betalingen realtime over te maken en te ontvangen. “Dit is een vrije keuze en is dus niet opgelegd vanuit Europa. Op dit moment kan al 20% van de Europese financiële instellingen instant payments ontvangen. Het versturen blijft momenteel alleen nog achter, vooral omdat het nieuw is en men hier nog aan moet wennen. Maar de verwachting is dat dit het komende jaar flink zal toenemen”, vertelt Inge.

Meisje en jongen staan tegenover elkaar met hun mobiel in de hand, achter hen tegen de muur staat een fiets

Instantbetalingen in Nederland

In Nederland is er nu nog niet veel te merken van de instant payments. Dat heeft een goede reden volgens Inge: “Rabobank, ING, ABN Amro, SNS, ASN, Regiobank en Knab hebben allemaal aangegeven dat zij verder willen gaan dan het aanbieden van de Europese standaard. Ze willen de eisen uit de standaard nog scherper stellen voor ons land. Waar in Europa wordt uitgegaan van een maximum van tien seconden voor een overboeking en een bedraglimiet van € 15.000,-, gaan we in Nederland voor een maximum van vijf seconden en zonder een limiet. En dat 24 uur per dag, elke dag van het jaar, dus ook op zon- en feestdagen.” Deze nieuwe vorm van overboeken wordt in het voorjaar van 2019 geïntroduceerd, al bieden ABN Amro en Bunq nu al instantbetalingen conform de Europese standaard aan.

Met de invoering van instantbetalingen in Nederland ondergaat de financiële dienstverlening in Nederland weer een verbeterslag. “Ik verwacht dat deze directe betalingen de nieuwe norm gaan vormen voor het overboeken van bedragen via mobiel of internetbankieren naar andere banken, zowel in binnen- als buitenland”, aldus Inge.

Vrouw neemt pakket aan van een man

Ook instant payments voor bedrijven

De reden waarom we in Nederland wat langer moeten wachten op de introductie van instant payments, is het feit dat ook bedrijven er straks gebruik van kunnen gaan maken. De landen die het nu al hebben geïntroduceerd, bieden het vooral nog aan consumenten aan. “Maar wij voorzien dat de zakelijke markt hier ook wel oren naar heeft, dus daarom hebben we besloten om bedrijven ook meteen mee te nemen in onze scope. Een belangrijk voordeel voor bedrijven is bijvoorbeeld dat ze straks bij de aflevering van bestelde producten meteen de betaling kunnen ontvangen via een instantbetaling. Boter bij de vis dus. Er hoeft niet meer gewerkt te worden met vooruit- of achterafbetalingen, wat het voor beide partijen veiliger maakt”, besluit Inge.

Meer informatie?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over instant payments in het algemeen, neem dan contact op met Just Hasselaar, policy adviser digital transactions bij Thuiswinkel.org (). Als je meer informatie wilt hebben over wat instant payments precies voor jou in gaan houden, raden wij je aan om contact op te nemen met je eigen bank.