26 januari 2018

“Het succes van Thuiswinkel.org zit in de kracht van samenwerking”

Nieuwjaarstoespraak 2018 van voorzitter Paul Nijhof

Champagneglazen

Als trotse voorzitter van Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor Nederlandse webshops, kijk ik met veel plezier terug op het afgelopen jaar. Het gaat erg goed met e-commerce in Nederland, want online winkelen blijft aan populariteit winnen. De verwachting is dat de omzet van de Nederlandse e-commercemarkt in 2017 ruim € 22,5 miljard zal bedragen. Dit betekent een zeer gezonde groei van maar liefst 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Voor 2018 zijn de verwachtingen hoog gespannen en zou het zo maar kunnen dat we dit jaar de magische grens van € 25 miljard aan online producten en diensten gaan slechten.

E-commerce is natuurlijk een prachtige en dynamische sector en Thuiswinkel.org ziet het als haar schone taak om hierbinnen op te komen voor de belangen van haar leden. Daarnaast zetten wij ons elke dag in om de positie van de Nederlandse e-commercesector in Den Haag en Brussel te vertegenwoordigen en te verbeteren. Dat doen we met veel ambitie en ik durf wel te stellen dat we deze ambitie meer dan waar weten te maken. Dit is ook wel nodig, want de ontwikkelingen in het digitale landschap gaan nog steeds exponentieel hard. Het is mijn overtuiging dat het succes van Thuiswinkel.org zit in de kracht van samenwerking. Hierbij doel ik zowel op de samenwerkende bedrijven binnen onze vereniging als op de partnerships van Thuiswinkel.org met andere belangen- en brancheverenigingen en met onze business partners. Samen mogen we bijzonder trots zijn op wat we het afgelopen jaar met elkaar hebben bereikt.

Uitdagingen dankzij het succes

Dat de Europese en vooral Nederlandse economieën aantrekken, is natuurlijk goed nieuws en het is fijn om te beseffen dat wij als e-commercesector hier in belangrijke mate aan bijdragen. Dat er ook voor het komende jaar stevige groeiverwachtingen bestaan is zeer bemoedigend, maar brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die op hun beurt ook weer voor de nodige kansen zorgen. Ik wil hier graag even stilstaan bij twee van de vraagstukken waar we de komende tijd meer mee te maken gaan krijgen: de (internationale) platformisering en het tekort aan geschikte krachten op arbeidsmarkt.

Internationale e-commerceplatformen als Alibaba en Amazon timmeren hard aan de weg en ook in Nederland krijgen we hier meer en meer mee te maken. De succesvolle businessmodellen van deze grote marktplaatsen bieden retailers en leveranciers zowel kopzorgen als kansen. Ga je de strijd aan of de samenwerking? Verkopen via een dergelijk platform heeft veel voordelen, zoals een groter bereik, maar hier kun je alleen tegen een flinke prijs van profiteren. Een lastige keuze en ondernemingen experimenteren daarom volop met verkoop via internationale platformen. Op deze manier vloeit er dus ook Nederlandse omzet naar het buitenland. Deze ontwikkeling gaat de komende jaar steeds meer invloed op onze branche hebben en het is zaak dat we van elkaar en van de platformen leren. Daarnaast moeten we zorgen voor eerlijke voorwaarden die bijdragen aan een gelijk speelveld, zodat de omzet eerlijk kan worden verdeeld.

Veel e-commercevacatures

Een tweede grote uitdaging bij het succes van de Nederlandse e-commercebranche is dat veel webwinkels en omnichannel retailers aanlopen tegen onvervulbare vacatures. De volledige e-commercesector, dus bestaande uit zowel b2c- als b2b- spelers en inclusief toeleveranciers, kent ruim 10.000 vacatures die op dit moment niet kunnen worden ingevuld. Als je vacaturesites of websites van onze leden bekijkt, dan is er een bijna onuitputtelijke vraag naar e-professionals. Denk hierbij aan supply chain managers, online marketeers, data-analisten en programmeurs.

Thuiswinkel.org heeft grote ambities om samen met haar retailpartners en collega-brancheorganisaties in de retail een nationale infrastructuur uit te rollen, waarmee we ons studerend talent én werkend talent verder kunnen helpen en nieuwe kansen kunnen bieden. Onze Thuiswinkel e-Academy werkt inmiddels samen met meer dan twintig opleidingen van hogescholen. Samen maakten we de opleidingen meer digital-savvy door ze te certificeren, zodat toekomstige afstudeerders over de juiste e-commerceskills en digitale vaardigheden kunnen beschikken.

Voor werkende e-commercetalenten lanceert e-Academy binnenkort een portal die de e-commercemedewerkers in staat stelt om te blijven leren en zich te blijven ontwikkelen. Zo draagt de portal bij aan de dynamiek in de arbeidsmarkt en wordt de ontwikkeling gestimuleerd van een leven-lang-leren-programma in de retail.

Tijd voor verandering

Een van de succesvolste initiatieven van Thuiswinkel.org is het ShoppingTomorrow-programma, dat inmiddels al weer haar zesde jaar ingaat. Het afgelopen jaar hebben meer dan 25 expertgroepen en meer dan 600 experts weer een schat aan nieuwe inzichten opgeleverd. Deze inzichten staan gebundeld in het prachtige boek ‘Tijd voor transformatie: verander vandaag!’, alweer het vierde boek uit de ShoppingTomorrow-reeks.

ShoppingTomorrow laat zien dat Nederland – zeker binnen Europa – vooraan in de e-commercetrein zit. Het onderzoeksplatform is exemplarisch voor wat Thuiswinkel.org haar leden en de branche wil bieden: praktische handvatten en tools die jouw onderneming liefst vandaag, maar anders morgen, verder kunnen helpen. Het volgende onderzoeksjaar krijgt het thema ‘Window to the world’ en onder deze noemer blikken we  terug op wat we hebben bereikt, maar ook vooruit naar het shopgedrag in het jaar 2025. Via deze weg wil ik graag alle betrokkenen, en vooral de voorzitters, gastheren en de vele honderden experts, bedanken voor hun inzet en inzichten.

Het belang van privacy

Wat betreft regelgeving wordt 2018 het jaar van de privacy. De nieuwe regels voor de bescherming van persoonsgegevens treden op 25 mei 2018 onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in, en de gevolgen voor de bedrijven die hun privacybeleid niet op orde hebben zullen immens zijn. Het is dan ook de missie van Thuiswinkel.org om jou als (web)winkel en als ondernemer goed voor te bereiden en waar nodig verder te helpen. We hebben hiervoor een unieke online privacytool ontwikkeld, een handig hulpmiddel dat je in begrijpelijke taal helpt om aan de nieuwe regels te voldoen. Zo genereert de tool teksten en documenten die je straks onder de AVG moet hebben, zoals het bekende privacystatement en de verwerkersovereenkomst. Daarnaast organiseren we exclusief voor onze leden op 22 februari een gratis privacyseminar, waarin op een praktische manier bepaalde aspecten rondom de nieuwe privacywet worden toegelicht.

Duurzame e-commerce

Tot slot wil ik u met gepaste trots onze doelstellingen voorleggen op het gebied van duurzaam ondernemen. De e-commercesector is door allerhande maatregelen op het gebied van distributie, warehousing, fulfillment en verpakkingen al een groene sector. Maar met het gelanceerde Bewust Bezorgd-initiatief gaan we ervoor zorgen dat we nog veel groener worden. Thuiswinkel.org wil in 2018 haar groene verantwoordelijkheid nemen door als een van de eerste branches een uitdagende ambitie neer te leggen. Thuiswinkel.org streeft er namelijk naar om in het jaar 2025 in de e-commercelogistiek 50% minder CO2-uitstoot te hebben ten opzichte van nu. We willen en zullen dat bereiken door minder lucht in pakketten te verpakken, door bestelbusjes efficiënter te beladen, door consumenten tot duurzame keuzes te verleiden en door bij distributie in binnensteden te gaan naar zero emissions.

Het is met deze ambitie dat ik met veel vertrouwen naar het nieuwe jaar kijk. Samengevat wordt 2018 het jaar van nieuwe exponentiele ontwikkelingen die op ons afkomen, het jaar van de privacy en, o zo belangrijk, het jaar waarin we gaan zorgen dat we nu én in de toekomst over gekwalificeerde mensen kunnen blijven beschikken. Maar vooral wordt 2018 wederom een jaar van groei, van groeiend consumentenvertrouwen én van een duurzame groei op weg naar een groene e-commercesector.