16 oktober 2017

Wereldwijd e-commercekeurmerk lanceert in 12 landen

wereldbol in handen

Vandaag lanceert de Ecommerce Foundation het eerste wereldwijde e-commercekeurmerk, Safe.Shop. Het doel van Safe.Shop is het online consumentenvertrouwen helpen te versterken en wereldwijd digitale handel te stimuleren.

De eerste deelnemende e-commerce keurmerkpartners zijn de nationale associaties van: Brazilië, China, Kroatië, Hongkong, Duitsland, IJsland, Japan, Maleisië, Rusland, Roemenië, Senegal, Zwitserland en Nederland. Het keurmerk wordt operationeel beheerd door de Ecommerce Foundation.

Cross-border e-commerce kán sneller groeien

Een recente studie van de Ecommerce Foundation wijst uit dat cross-border-commerce in 2017 met 17% groeit. Desondanks worden zowel consumenten als webwinkeliers geconfronteerd met een gebrek aan vertrouwen. Consumenten durven vaak niet bij een buitenlandse webwinkel te kopen, als ze niet weten of de partij in kwestie betrouwbaar is. Tegelijkertijd hebben diezelfde webwinkels moeite met het opbouwen van dit vertrouwen.

Uit een recente studie van de VN blijkt dat 51% van alle consumenten, die aangeven nooit online te shoppen, dat ‘het gebrek aan vertrouwen’ de voornaamste reden daarvoor is. Zodra een transactie over de grens is, halveert dat de mate van het consumentenvertrouwen nog eens.

Om lokaal vertrouwen te winnen, biedt het zoeken naar een lokaal keurmerk een oplossing. Bedrijven die meerdere markten willen betreden, moeten echter in elk land door afzonderlijke partijen gecertificeerd worden.

Momenteel zijn er wereldwijd 300+ e-commerce keurmerken. Afgezien van een enkeling, zijn dit allemaal nationale initiatieven. Sommigen richten zich nadrukkelijk op wettelijke naleving, anderen op financiële betrouwbaarheid, veiligheid, reviews of anti-namaakbeleid. Anderen proberen alle of de meeste van deze aspecten te dekken.

Het afzonderlijk certificeren voor nationale keurmerken compliceert zaken en is vooral complex voor webwinkels in het midden- en klein bedrijf. Safe.Shop heeft als doel om grensoverschrijdende grenzen te overbruggen zodat het consumentenvertrouwen kan groeien.

Safe.Shop steunt op lokaal vertrouwen

Jorij Abraham, directeur van de Ecommerce Foundation, legt uit: "We zijn niet van plan om een ​​keurmerk vanaf nul op te bouwen. Er zijn veel nationale retail- en e-commerce-associaties en keurmerken die een betrouwbaar certificaat uitbrengen. Zij hebben de kennis van de lokale markt en kunnen de lokale webwinkels en retailers veel beter bedienen dan een centrale organisatie. Samenwerken met lokale keurmerkpartners stelt ons dan ook in staat om de kracht van het lokale merk te gebruiken en om samen een globaal trustlogo samen te bouwen.”

In de komende drie maanden zal Safe.Shop in 12 landen gelanceerd worden om de nieuwe processen en systemen te optimaliseren. Webwinkels kunnen via hun nationale e-commerce-associatie of via www.safe.shop een keurmerk aanvragen. Het doel is om volgend jaar uit te breiden naar 30 landen. Er zijn onderhandelingen gaande met e-commerce organisaties in Canada, Frankrijk, Mexico, Spanje, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Over de Ecommerce Foundation

De Ecommerce Foundation is een onafhankelijke non-profit organisatie, geïnitieerd door wereldwijde nationale e-commerce verenigingen en online en omnichannel verkoopbedrijven uit industrieën zoals retail, travel & finance. De missie van de Stichting Ecommerce is het bevorderen van wereldwijde digitale handel. De stichting geeft 20 rapporten per jaar uit die een inkijk geeft in e-commerce in 50+ landen, verder faciliteert de stichting het delen van kennis via www.ecommercewiki.org, een online community van e-commerce professionals. Sinds november 2017 beheert zij het Global Ecommerce keurmerk, Safe.Shop.

Interesse in safe.shop?

Onderneem jij over de grens en wil je meer vertrouwen creëren? Vraag dan het global trustmark safe.shop aan!

Meld je hier aan of kijk op www.safe.shop voor meer informatie