7 november 2016

Art & Craft: concurrentie voor Coolblue?

Lid aan het woord

twee medewerkers van Art en Craft

Begonnen als Belgische start-up en nu Nederland veroveren met als motto ‘Wat onze noorderburen doen, kunnen wij ook’. Dat is het snelgroeiende e-commercebedrijf Art & Craft. Wat zijn de uitdagingen van de Nederlandse markt? En wat zijn hun tips voor andere ondernemers? Sven Bastiaens, CEO van Art & Craft, vertelt.

Noorderburen minder makkelijk maken

"België wordt overspoeld door de Coolblues en bol.coms van deze wereld. Daar hebben veel Belgische webshops het moeilijk mee. Wij proberen daar tegengas tegen te geven en dat doen we onder andere door onszelf ook in Nederland op de kaart te zetten. We proberen het onze noorderburen minder makkelijk te maken!" noemt Sven als reden waarom Art & Craft ook in Nederland begonnen is. "De Nederlandse markt is een groeiende markt met veel kansen, maar ook een moeilijke markt. De Nederlandse markt is namelijk volwassener dan de Belgische."

Foutje kan niet

De volwassenheid van de Nederlandse markt was wel één van de grote uitdagingen voor Art & Craft: "Als nieuwkomer kom je dus terecht in een volwassen markt. Fouten worden niet getolereerd. In België was het minder erg als er iets mis ging, daar heerste meer de houding ‘foutje, moet kunnen’. In Nederland is dat wel anders. Fouten worden niet geaccepteerd, je wordt meteen door de consument terechtgewezen."

Beloftes 100% waarmaken

"Onze grootste uitdaging was de correctheid in tijdweergave," vertelt Sven. "Als een Nederlander op woensdag een product bestelt onder de noemer ‘vandaag besteld, morgen in huis’, verwacht hij het uiterlijk donderdagavond. Een Belgische consument maakt het minder uit of je op donderdag of vrijdag levert, zolang het maar voor het weekend in huis is. In Nederland is het wel belangrijk dat je je beloftes 100% waarmaakt."

Uitdaging: snelle levering

Volgens Sven is dat dan ook het grootste verschil tussen Belgen en Nederlanders: "De Nederlandse consument heeft een omgeving van snel leveren gecreëerd, hij wil zo snel mogelijk zijn producten geleverd hebben." Dit is natuurlijk al een uitdaging, maar vooral met het oog op de aankomende feestdagen. In december levert Art & Craft namelijk ook op zondag. "Zondaglevering is afgelopen jaar een enorm succes gebleken. Dit jaar is het echter wat lastiger, omdat 25 december en 1 januari op zondag vallen. Consumenten verwachten niet dat je die zondag dan levert, maar wel de dag erna. Helaas is dat niet altijd mogelijk." Toch gaat Sven december positief tegemoet. Sven heeft ook een feestdagen-tip voor andere webshops: "Voorbereiding is essentieel! Zorg voor een goede planning, voldoende voorraad en vooral ook leuke communicatie. En als er iets misgaat: opnemen, oplossen en positief verder werken."

Directheid vs. zuidelijke attitude

Een ander opvallend verschil tussen Nederlanders en Belgen is de Nederlandse directheid. "De Nederlandse consument is veel directer, hij zegt meteen waar het op staat. Daarnaast vragen Nederlanders sneller om korting en ook eerder om compensatie als er iets is misgegaan. Belgen zijn daarin veel subtieler." Sven ziet wel dat de Belgische markt steeds meer op de Nederlandse begint de lijken en vindt het daarom fijn dat hij de ontwikkelingen alvast op de Nederlandse markt heeft gezien: "Dit soort uitdagingen zijn lastig, maar ook leuk en leerzaam! In Vlaanderen beginnen consumenten om dezelfde service te vragen als Nederlanders. In Wallonië heerst nog steeds een zuidelijke attitude, maar als de ontwikkelingen daar ook doorzetten, zijn we erop voorbereid."