15 december 2015

6 tips voor een kerst-proof webshop

Kerstman achter arreslee met rendier en de tekst Oh deer, Christmas is here

Voor veel webshops is dit het drukste seizoen van het jaar. Niet alleen wordt er steeds meer online gekocht rond Sinterklaas, maar Black Friday en Cyber Monday worden ook in Nederland steeds populairder. Tel daar de kerstdagen bij op en de feestdagengekte is compleet. Maar ben jij eigenlijk wel klaar voor de kerstdrukte? Met deze last minute-tips hopen we je nog een beetje te kunnen helpen. 

Tip 1: Voorkeur voor jouw webshop met het Thuiswinkel Waarborg

Kerstmuts op Waarborg logo

Als je online verkoopt, dan heb je te maken met concurrentie. Er zijn ongetwijfeld andere webshops die jouw producten ook verkopen. Maar wat zij misschien niet hebben en jij wel is het Thuiswinkel Waarborg! 72% van de consumenten heeft aangegeven eerder bij een webshop met het Thuiswinkel Waarborg te kopen. Zorg dus dat je het Thuiswinkel Waarborg prominent op je webshop hebt staan. Toon het logo opvallend op belangrijke pagina's, zoals op de servicepagina's, in de winkelwagen, in het bestelproces of op de pagina om een account aan te maken. Niet alleen vergroot dat het vertrouwen in je webshop, maar het versterkt ook nog eens je concurrentiepositie. En dat is onmisbaar tijdens de feestdagen! 
Wil je meer tips over het uitdragen van jouw lidmaatschap?

Tip 2: Denk ook aan de klant uit het buitenland 

Ecommerce Europe Trustmark logo

Waar Sinterklaas een typisch Nederlands feest is, wordt Kerstmis over de hele wereld gevierd. Je kunt tijdens de weken voor kerst dus ook online klanten uit het buitenland verwachten. Ben jij daar al klaar voor? Het kan lastig zijn om hun vertrouwen te winnen, maar vergeet niet dat je het Ecommerce Europe Trustmark als lid van Thuiswinkel.org gratis naast het Thuiswinkel Waarborg mag voeren. Zo laat je ook aan internationale consumenten zien dat je een betrouwbare webshop hebt.

Tip 3: Vertel niet zelf hoe goed je bent, maar laat anderen dat doen

Hoe krijg je je klanten zo gek om te vertellen hoe goed jij je werk doet? Simpel: door ze een review in te laten vullen. Hier kun je ook een kortingsactie aan koppelen: vul een review in en ontvang korting op je volgende kerstaankoop. Niet alleen laten klantbeoordelingen op een transparante wijze zien hoe jouw klanten over je denken, je ontvangt hierdoor ook nog eens waardevolle feedback om je webshop mee te verbeteren. Daarnaast kun je het aantal sterren dat je hebt ontvangen tonen in je Adwords-campagne en in Google Shopping. Hierdoor zien klanten direct dat je betrouwbaar bent, én valt jouw advertentie ook meer op.

reviews kiyoh

Tip 4: Online shoppen in de fysieke winkel?

Zie je ze al lopen door de winkelstraten, de sjokkende shoppers die sjouwen met tassen. Veel klantvriendelijker is het als ze bij jou in de winkel direct online kunnen bestellen. Zo hebben ze alle voordelen van het offline winkelen – passen, voelen, proeven, etc. – gecombineerd met het gemak van online winkelen: niet hoeven sjouwen en lekker snel thuisbezorgd. 

Heb je geen fysieke winkel? Zorg dan vooral dat je webshop mobile ready is. Consumenten vergelijken soms online de prijzen wanneer ze in de winkel staan. En Google beloont snelle websites die geschikt zijn voor mobiel door ze hoger te tonen in de zoekresultaten. 

Tip 5: Website ook geschikt voor tablet en mobiel

We weten het al langer en misschien is het een open deur, maar steeds meer online aankopen worden via mobiele devices gedaan. Uit afgelopen Thuiswinkel Markt Monitor blijkt dat het aantal aankopen via smartphone in Q3 2015 uitkomt op 2,19 miljoen. Dat is 42% meer dan in dezelfde periode vorig jaar! Ook de gemiddelde waarde van een online aankoop via de smartphone stijgt. Is jouw webshop al responsive? Vraag je webbouwer of webshopplatform naar de laatste mogelijkheden.

Tip 6: Maak zelf een top 5, top 10, top 20, top …

Nederlanders zijn gek op lijstjes en een beetje extra inspiratie kan nooit kwaad. Zorg dus dat je lijstjes online hebt staan voor je belangrijke doelgroepen. Zo geef je je bezoekers niet alleen een extra inspiratiebron, je kunt ook nog eens de producten uitlichten die jij wil. 

Bijvoorbeeld de 10 beste cadeautjes voor:

  • stoere meisjes en echte prinsesjes;
  • snelle jongens en hippe prinsjes;
  • je fantastische opa en oma;
  • de liefste papa en mama;
  • je trouwe viervoeter;
  • de behulpzame buurman;
  • je liefdevolle minna(a)r(es);

Via deze weg wens ik je vast fijne feestdagen en een succesvol nieuw e-commercejaar. En natuurlijk graag tot ziens op de Nieuwjaarsreceptie van Thuiswinkel.org!

Mikkie Hogenboom Auteur: Mikkie Hogenboom

Mikkie Hogenboom werkt sinds 2013 bij Thuiswinkel.org. Eerst twee jaar als communicatie- en eventsmedewerker, maar sinds april 2015 als redacteur/online marketeer. Zij schrijft o.a. artikelen voor én over Thuiswinkel.org en het Thuiswinkel.org-katern in Twinkle Magazine.