Veilig online shoppen tijdens de feestdagen

Categorie
Gepubliceerd op: 8 november 2023
Bijgewerkt op: 8 november 2023
Geschreven door
Verzendmaterialen 2 800 X 400 Px

Veilig online shoppen is essentieel. Tijdens de feestdagen zien we een toename van het aantal online bestellingen, maar ook een toename in het aantal malafide shops. Daarnaast blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk dat de gemiddelde schade door fraude met online aankopen stijgt. In dit artikel geven we meerdere tips zodat jij veilig online kan winkelen tijdens de feestdagen.

Stijgende schade bij online fraude

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat de gemiddelde schade door fraude met online aankopen stijgt: dat bedrag ligt met 350 euro in de afgelopen 12 maanden ruim 20% hoger dan het jaar daarvoor. In de gemelde bedragen van gedupeerden die een bedrag van €1.000,- of meer meldden, was zelfs een stijging van 36% te zien. Zij gaven in de afgelopen 12 maanden gezamenlijk € 365.000,- uit, terwijl dit bedrag in de voorgaande 12 maanden nog op € 277.000,- lag. Het aantal melders bleef daarbij ongewijzigd.

De voordelen van online winkelen

Online shoppen biedt talloze voordelen. Denk aan het uitgebreide aanbod, het gemak van thuisbezorging en de eenvoud van het vergelijken van prijzen. Momenteel is online shoppen bijna net zo populair als fysiek winkelen. In deze drukke periode van het jaar wil je graag de voordelen van online winkelen ervaren zonder het risico dat je bestelling niet aankomt. Daarom hebben wij hieronder vijf tips opgesteld om een betrouwbare webshop te herkennen:

  • URL: Controleer of de URL van de webshop die je bezoekt, de juiste is en of er geen spelfouten of verdachte tekens aanwezig zijn.
  • Design: Een professionele webshop zal een gebruiksvriendelijk en verzorgd ontwerp hebben. Als de webshop er slordig en goedkoop uitziet, is het waarschijnlijk een nepwebshop.
  • Contactgegevens: Legitieme webshops hebben vaak duidelijke contactgegevens, zoals een telefoonnummer en e-mailadres.
  • Sommige webshops hebben een keurmerk. Als een webshop het logo van Thuiswinkel Waarborg heeft is het logo altijd klikbaar. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel van ons heeft gekregen. Lees hier meer over het controleren van het keurmerk.
  • Daarnaast kan je ook gebruik maken van de ScamCheck. ScamCheck is via de website van Veiliginternetten.nl te bereiken. Met de tool kun je direct controleren hoe groot de kans is dat de website een legitieme website is.

Veiligheid staat voorop, vooral tijdens de feestdagen wanneer online winkelen in populariteit toeneemt. Met onze vijf tips bescherm jij jezelf en geniet je volop van de voordelen van online winkelen.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp