Staat jouw vraag hier niet bij? Neem dan contact met ons op via redactie@thuiswinkel.org, zodat we samen tot een antwoord kunnen komen.

Black Friday en Cyber Monday zijn in Nederland al helemaal ingeburgerd. Black Friday valt op de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, de derde donderdag van november. Cyber Monday is de maandag erop. Beide dagen staan in het teken van spectaculaire kortingen bij (online) retailers en worden in Amerika gezien als het begin van de kerstperiode.

De term Black Friday wordt in de jaren '50 voor het eerst gebruikt om aan te geven hoe druk het in de (winkel)straten is op de dag na Thanksgiving. Veel medewerkers zijn op die vrijdag vrij en starten dan met hun feestdageninkopen. Winkels geven op Black Friday in Amerika de hoogste kortingen van het jaar (tot wel 75%). Op Cyber Monday, de maandag na Black Friday, worden voornamelijk online veel hoge kortingen gegeven.

Ook in Nederland zijn Black Friday en Cyber Monday inmiddels bekende fenomenen. Steeds meer (web)winkels doen mee met de kortingen, hoewel er in Nederland niet zo'n duidelijk onderscheid is tussen Black Friday en Cyber Monday, met vaak een Black Friday-weekend tot gevolg. Er zijn ook veel (web)winkels die er een Black Week van hebben gemaakt.

Omzet via iDEAL en aantal iDEAL-transacties op Black Friday

Grafiek omzet en aantal transacties via iDEAL op Black Friday (Bron Betaalvereniging Nederland).png 

Bron: Betaalvereniging Nederland
*Schatting

Singles’ Day is de dag waarop we het vrijgezellenleven vieren met korting op allerlei soorten producten. In Azië is het grootste winkelfenomeen en ieder jaar worden er records verbroken. Ook in Nederland spelen verschillende (online) retailers in op deze dag, maar de populariteit blijft voorlopig achter op die van bijvoorbeeld Black Friday.

Singles' Day wordt traditioneel gevierd op 11-11. Voor deze datum is gekozen, omdat de één symbool staat voor alleen zijn. De feestdag ontstond in 1993 op Chinese universiteiten en zou bedacht zijn door vrijgezelle mannelijke studenten die op 11 november activiteiten organiseerden waarmee ze een vriendin konden vinden. Andere universiteiten namen het over en de Chinese internetgigant Alibaba startte in 2009 met grote kortingsacties om de vrijgezellendag te vieren.