30 november 2015

Kerstpakketten: trends en ontwikkelingen in kerstverpakkingen

Brigitte van den Boogaard - Bunzl Retail & Industry - Business Partner

verpakkingsmodel gemaksbak met hout afwerking met deksel

Nu er economisch betere tijden aan lijken te breken, zien leveranciers een flinke stijging in de omzet van hun kerstpakkettenassortiment. Veel bedrijven bestellen de eindejaarsgeschenken online. Voor het veilig en gemakkelijk verpakken en versturen van al die pakketten bestaat een ruime keuze in verzendverpakkingen. Welke trends en ontwikkelingen zijn er als het gaat om de verpakking van kerstpakketten?

Het geven van een kerstpakket kost bedrijven veel geld, dus ze moeten wel veilig worden bezorgd. Een verzendverpakking beschermt het pakket tegen beschadigingen tijdens vervoer. Daarnaast is de verpakking een belangrijk communicatiemiddel. Zo kan de verpakking niet alleen vermelden of er breekbare producten in zitten, maar ook een persoonlijke kerstboodschap bevatten. Dit kan nog ouderwets met een persoonlijk kaartje, maar ook met augmented reality!

screenshot van Starbucks Youtube-video over augmented reality bij kerstkoffiebekers

Themaverpakkingen

Veel organisaties kiezen voor een pakket dat bestaat uit meerdere food- en non-foodproducten rondom een thema. Zo zorgt kijkcijferhit ‘Heel Holland bakt’ ervoor dat er massaal kerstpakketten worden besteld met bijvoorbeeld bloem, bakpoeder en cupcakevormpjes. Ook het barbecuethema blijft ongekend populair. Wie de verpakking op het thema afstemt, maakt de belevenis compleet.

Soms is het afstemmen van de verpakking op het thema zelfs cruciaal. Want hoe geloofwaardig is een fairtrade- of MVO-thema, als er geen duurzame verpakkingsmaterialen worden gebruikt? Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de doos, maar ook voor het vulmateriaal. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van duurzame alternatieven, zoals verpakkingen en vullingen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal of van grondstoffen die zelf goed te recyclen zijn.

Herbruikbare verpakkingen

De herbruikbare verpakking is al wat langer een trend in de verpakkingsbranche en doet nu ook haar intrede in de kerstverpakkingen. Een kerstpakketdoos of kerstzak die niet weggegooid wordt maar een nieuwe bestemming krijgt als tafel, stoel, dienblad of bijvoorbeeld prullenbak, helpt niet alleen de CO2-footprint terug te dringen, maar wordt ook nog eens heel erg gewaardeerd door werknemers.

Specifieke verpakkingsoplossingen

Er zijn behalve de standaard doos of kerstzak ook talloze verpakkingsoplossingen ontwikkeld voor heel specifieke productgroepen. Flespakket biedt bijvoorbeeld een verpakking om breekbare flessen mee te versturen en de Kaviaarshop verstuurt culinaire belevenissen in speciale cadeauboxen met een ijselement of in trendy koeltassen. Dankzij dergelijke verpakkingen wordt het steeds eenvoudiger om niet alleen lang houdbare voedingsmiddelen in een kerstpakket op te nemen, maar ook verse producten die bijvoorbeeld gekoeld bewaard – en vervoerd! – dienen te worden.

Brigitte van den Boogaard - Bunzl Brigitte van den Boogaard, Project Manager E-commerce, Bunzl Retail & Industry

Thuiswinkel.org Business Partner
Delta 2
6802 CC Arnhem 

Telnr: +31 (0)6 1346 4143 of +31 (0)26 384 38 38
www.bunzl.nl/retail-industry