14 oktober 2015

Tips van Niels Verwij (Dekbed Discounter): van 15.000 naar 35.000 orders in 2 maanden

Blogpost medewerker Communicatie & Events Anne van der Wal

Niels Verweij presenteerd tijdens Webshop Wednesday

Elke webshop droomt ervan: kwalitatieve bezoekers, lage bouncerates en hoge conversieratio’s. Maar hoe bereik je dit? Dat waren de hoofdvragen tijdens Webshop Wednesday op 30 september, georganiseerd door VeInteractive en Thuiswinkel.org. Niels Verwij, eigenaar van o.a. Dekbed Discounter, vertelt hoe zijn webshop naar 35.000 orders is gegroeid en geeft je praktische tips om zijn succes te evenaren.

Success story: Dekbed Discounter

Niels vertelde over het succes van zijn webwinkel(s) en hoe jij dat met jouw webshop kunt evenaren. Verwij zelf is al een tijd bezig met zijn webshop en heeft het inmiddels uit zien groeien tot een succes: zijn webshop is, met tussen de 500-1.000 orders per dag, de grootste beddengoedwebshop in de Benelux. 

Verwij besprak de vooroordelen over webshops: men denkt dat het met een webshop makkelijk en snel geld verdienen is, maar niks is minder waar. In het eerste halfjaar van 2014 gingen bijvoorbeeld 17% meer webshops failliet dan het eerste halfjaar van 2013. Hoe kan dat? 

Hocus pocus keep the focus!

Deels ligt dit volgens Verwij aan de focus. Zelf wilde hij al zijn 15 webshops ook tegelijk succesvol maken, maar zodra hij met de één bezig was, ging het slecht met de ander en vice versa. Tip 1 van Verwij is dan ook: focus! 

Hocus Pocus keep the focus  
Verwij koos voor één webshop met, door onenigheid met leveranciers, een eigen voorraad. Door het snelle leveren, servicegericht zijn - bijvoorbeeld door het nabellen van klanten - en innovatie kregen ze veel terugkerende klanten. Toch was dit nog niet de ideale situatie: Verwij deed veel zelf, bijvoorbeeld het verzenden, wat leidde tot stress. Na 6 maanden waren de bestellingen gegroeid tot 15.000 per maand. Hij zat in een monumentaal pand en moest dus steeds trap op, trap af met alle bestellingen en vroeg zelfs zijn ouders om hulp met verzending. Verwij besloot meer mensen aan te nemen, want hij had meer rust nodig om zich te kunnen blijven focussen. Er werden nieuwe mensen aangenomen en Verwij kon zich weer volledig focussen op de marketing. 

Groeipijn

Door de herpakte focus groeide de webshop nog meer, maar dit leidde tot een soort groeipijn; de druk werd weer hoger, personeel raakte afgeleid en werd ziek. Meer personeel was echter geen oplossing, want dit bracht juist  andere problemen met zich mee, zoals een gebrek aan motivatie en toewijding. Weer kon Verwij zich dus niet goed focussen. Gelukkig werd het bedrijf gered door de inzet van het huidige team: “We hebben het overleefd dankzij de inzet van het team”, aldus Verwij. 

Kracht van service

Maar wat maakt je, naast het behouden van je focus, een goede webshop? Verwij benadrukte in zijn presentatie vooral de kracht van service. Doe net dat stapje extra voor je klant. Maar let hierbij wel op dat je er niet in doorslaat. Een tijdje konden consumenten bij de webshop van Verwij bijvoorbeeld gratis en zonder reden retourneren. Dit is absoluut geen aanrader, volgens Verwij. Het is niet alleen  erg duur om een antwoordnummer te hebben, maar bovenal: “We kregen onder andere bakstenen en chemisch afval retour”. 

Praktische tips

Verwij’s webshop is in de afgelopen twee maanden nog harder gegroeid, namelijk naar 35.000 orders. Maar waar ziet hij zichzelf over een paar jaar? Het liefst zou hij, net als Coolblue, al zijn verschillende webshops onder één label scharen. 

Hoe kun jij net zo succesvol worden? Bekijk hieronder de praktische tips waarmee hij zijn presentatie afsloot:

Praktische tips

“Informatie waar ik wat mee kan”

Tijdens borrel, die volgde op de presentatie van Verwij, werd er uitgebreid genetwerkt en teruggekeken op een succesvolle, inspirerende en drukbezochte sessie. Zoals Stella Dominicus van den Bussche, van Dolls Department 25, stelde: “Informatie waar ik wat mee kan. Het heeft gedachten van mij bevestigd, inspiratie en ideeën gegeven en duidelijk gemaakt dat er altijd iets verbeterd kan worden. Bedankt voor een mooie bijeenkomst”.

Meer over deze Webshop Wednesday?

Bekijk ook de presentatie van Pieter van Geel over het verhogen van je conversie en vergeet ook niet de foto’s te bekijken voor een sfeerimpressie.

Foto van Anne van der Wal

Auteur: Anne van der Wal


Begin 2015, tijdens haar studie Bedrijfscommunicatie en Digitale Media, is Anne van der Wal stage gaan lopen bij Thuiswinkel.org en niet meer weggegaan. Inmiddels is ze medewerker Communicatie & Events en helpt ze met de organisatie van events als Shopping Today en de Webwinkel Vakdagen.