22 mei 2015

Hoe verover je de Duitse markt in 2015?

Vijf concrete tips!

Duitsland ingekleurd in Europese kaart

Met een Duitse website bereik je een van de grootste afzetmarkten van Europa. Het land telt maar liefst 61,2 miljoen internetgebruikers en de e-commerce markt groeide vorig jaar boven verwachting. Ook kopen Duitsers gemiddeld drie keer vaker op internet en ze besteden online meer dan andere Europese burgers. Maar hoe verover je nu de Duitse markt? Hieronder staan vijf tips om je op weg te helpen.

1. Lanceer een optimale Duitse webshop

De bedrijven die in Duitsland groeien, zijn óf heel groot (Amazon, Zalando) óf zeer gespecialiseerd. Binnen het middensegment is de groei de afgelopen jaren steeds verder afgevlakt. Duitsland kent inmiddels 615.000 webshops en als je wilt dat de Duitse internetgebruiker bij jou koopt, dan moet je je in positieve zin onderscheiden.

Infographic van de ideale Duitse webshop
Bron: Dexport

2. Pas de juiste marketingmix toe

Wat betreft marketing kun je niet om de grote kanalen Google, Facebook en Amazon heen. Er zijn natuurlijk nog veel meer kanalen. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat middels een effectieve mix de Duitse markt verovert, is ChaletsPlus. Door zoekmachinemarketing met display marketing en PR te combineren is de Duitse omzet inmiddels een belangrijke peiler van het bedrijf geworden.

Dexport case Chaletplus
Bron: Dexport

3. Zorg voor een goede ranking in Google.de

Het verkrijgen van een hoge score in Google, begint al bij de keuze van een domeinnaam. Bij Aufladen.de (het Twinkle 100 bedrijf Opwaarderen.nl) heeft de keuze voor de domeinnaam positief bijgedragen aan hun positie in Google. Een goede domeinnaam is echter alleen nog maar het begin. De kunst zit hem vooral in het optimaliseren van je websitepagina’s met Duitse content en zoekwoorden en het adverteren via Google AdWords.

4. Benut het bereik van Facebook

Social media zijn tegenwoordig onmisbaar geworden. Ze mogen absoluut niet ontbreken in je marketingstrategie. Facebook heeft in Duitsland het grootste bereik. Je vindt 30 miljoen internetgebruikers en zeer goede targeting opties op het platform. Een valkuil van Nederlandse bedrijven die op de Duitse markt starten, is dat ze hun social media kanalen een-op-een kopiëren naar Duitsland en geen mankracht hebben om deze te beheren. Uit de praktijk blijkt dat het beter is om een of twee kanalen goed te beheren, dan drie of vier kanalen passief te laten bestaan.

5. Lift mee met de enorme groei van Amazon.de

Het kiezen van marketplaces als extra verkoopkanaal is een slimme zet. In Duitsland is Amazon heer en meester! Van de Duitse e-commerce verloopt 20% via Amazon en het bedrijf groeit harder dan de concurrentie. Als Duitse internetters op zoek zijn naar een product, gebruikt 50% hiervan Amazon om het gewenste product te vinden.

Auteur: Andreas Giese, oprichter en CEO van Dexport

Thuiswinkel.org Business Partner

Dexport
Groeneweg 21, 3981 CK Bunnik

wwww.dexport.nl