woensdag 15 maart 2017

Politie houdt 28 internetoplichters aan

De politie heeft afgelopen week 28 personen aangehouden op verdenking van internetoplichting. Het gaat daarbij onder andere om mensen die via handelsplaatsen op internet goederen aanboden maar ze niet leverden, en om zogenaamde geldezels. Tip: Doe altijd aangifte als je online wordt opgelicht. 

Doe altijd aangifte bij fraude

In totaal is er deze week aan ruim 200 aangiftes een vervolg gegeven. De slachtoffers zijn allemaal online kopers die reageerden op advertenties, een geldbedrag overmaakten en de goederen nooit hebben ontvangen. 
Voorkom dat je slachtoffer wordt en handel zoveel mogelijk in persoon en niet alleen telefonisch. Lees onze tips over veilig online shoppen hier. Heb je twijfels over een verkoper? Check dan hier of de verkoper bij de politie bekend staat als onbetrouwbaar. Ben je opgelicht via internet, dan kun je hiervan online aangifte doen op politie.nl
De totale schade die mede door deze verdachten is toegebracht, loopt in de duizenden euro’s. In diverse onderzoeken is uit analyse van de bankrekeningen gebleken dat er meer slachtoffers moeten zijn dan dat er aangiftes zijn gedaan. Om internetoplichting effectief te kunnen bestrijden is het belangrijk om altijd aangifte te doen als je slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting.

Oplichters en geldezels

Eén van de verdachte oplichters is een 24-jarige man uit Groningen. Tegen hem was zeventien keer aangifte gedaan van oplichting. De verdachte heeft de oplichting en het witwassen van zijn opbrengsten bekend. Alle aangehouden verdachten moeten zich in september verantwoorden op twee themazittingen. Verder zijn er enkele geldezels aangehouden. Een geldezel is iemand die zijn/haar bankrekening en pinpas beschikbaar stelt aan internetoplichters. De geldezel zelf kan soms nog jaren de nasleep van zijn daden met zich meedragen. 

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting

Elke maand verhandelen miljoenen mensen hun spullen met andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Helaas is er ook een kleine groep mensen die misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie in samenwerking met Marktplaats het Landelijk Meldpunt Internetoplichting opgericht. Deze partijen vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. 

Links naar meer informatie

Bron: https://www.politie.nl/nieuws/2017/maart/13/28-internetoplichters-aangehouden.html