Van traditioneel B2B naar een klantgericht ecosysteem

Gepubliceerd op: 18 juli 2022
Bijgewerkt op: 4 mei 2023
Geschreven door
Pitstop - Business Model Innovation voor B2B2X

Toekomstbestendige verkoop- en marketingorganisaties reageren en passen zich aan veranderende klantbehoeften aan. Dit geldt niet alleen voor B2C maar ook voor B2B organisaties. De toeleverings- en distributieketens bij B2B bevindt zich meestal te ver van hun eindklanten. Toch is het van levensbelang om te luisteren naar de klanten van je klanten om waarde te leveren aan de keten. Om die afstand te overbruggen, kan je gebruik maken van digitale kanalen en marktplaatsen om rechtstreeks in contact te komen met eindklanten. Hiermee kun je de aantrekkelijkheid van je productaanbod vergroten door middel van aanvullende digitale diensten, aftersales en kennisdeling.

Hierdoor verandert marketing van B2B naar B2B2X. De eerste stappen bieden een groeiende schat aan informatie over de behoeften en het koopgedrag van klanten. B2B-bedrijven kunnen nu relevant blijven door de verkooporganisatie digitaal te ondersteunen en het productieproces sneller aan te passen. Door bijvoorbeeld van massaproductie tot vraaggestuurde en intellectuele output in kleinere batches te produceren.

De ShoppingTomorrow-expertgroep Business Model Innovation for B2B2X geeft handvatten hoe je deze verandering kunt aanvliegen. En hoe je jouw B2B organisatie transformeren naar een klantgericht ecosysteem door alle belanghebbenden in de waardeketen met elkaar te verbinden.

Wat ga je leren? 

  1. Het is belangrijk om te kijken naar de reden waarom klanten jouw producten kiezen en zo begrijpen wie je concurrenten zijn.
  2. Transformatie en innovatie is niet beperkt tot B2C. De expertgroep heeft experts uit heel veel verschillende industrieën die allemaal actief zijn met Business Model Innovatie.
  3. Er is geen “one-size fits all”. Elke organisatie zal een oplossing moeten vinden die past binnen haar waardeketen.
Please to watch this video.

 

Download de bluepaper

Onderwerpen

Deel deze video

Recente artikelen over dit onderwerp